10 milioane de teste covid vor fi livrate în școlile din România. Când vor ajunge, anunțul ministrului Educației

Nicu Stan 21.01.2022, 19:37
10 milioane de teste covid vor fi livrate în școlile din România. Când vor ajunge, anunțul ministrului Educației

10 milioane de teste covid vor fi livrate în școlile din România. Când vor ajunge, anunțul ministrului Educației. Elevii ar fi trebuit să beneficieze de aceste teste încă de când s-au întors din vacanța de iarnă, pe 3 ianuarie, însă nu a fost deloc așa. Acestea nu au fost disponibille, fapt care a creat nemulțumiri, atât în rândul cadrelor didactice, precum și al părinților.

10 milioane de teste de salivă vor ajunge în școlile din România. Ministrul Educației a spus când

Zece milioane de teste de salivă pentru COVID-19 destinate preşcolarilor, elevilor şi angajaţilor din educație vor fi livrate până la începutul săptămânii viitoare în şcoli, a anunţat, astăzi, Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei.

Acesta din urmă a anunțat deblocarea procesului de achiziţie a testelor de salivă, care a dus la lipsa testelor din școli încă de când elevii s-au întors din vacanța de iarnă.

10 milioane de teste de saliva ajung saptamana viitoare in scoli
10 milioane de teste de saliva ajung saptamana viitoare in scoli

Anunțul lui Sorin Cîmpeanu

„Până la începutul săptămânii viitoare, vor fi livrate în şcoli 10 milioane de teste pentru preşcolari, elevi şi angajaţi din învăţământ. Ministerul Educaţiei, la solicitarea Inspectoratului General Pentru Situaţii de Urgenţă, a transmis repartizarea pe judeţe pentru primul lot de teste rapide pe baza de salivă (10 milioane de teste) pentru a putea fi utilizate începând de săptămâna viitoare, cea de-a doua săptămâna a semestrului 2.

Apreciem deblocarea procesului de achiziţie a testelor, atât de necesare pentru funcţionarea în condiţii de siguranţă sanitară a şcolilor şi grădiniţelor”, a declarat ministrul, citat de Agerpres.

De ce s-a blocat aprovizionarea cu teste de salivă pentru elevi

Achiziția privind testele Covid din salivă pentru școli a fost contestată la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor de către una din firmele participante, astfel că totul s-a blocat.

„Din păcate, am fost anunțați la data de 5 ianuarie (n.red. Guvernul a revenit cu o erată, după ce inițial Raed Arafat declarase că contestația a fost făcută pe 5 decembrie) de către Oficiul Național de Achiziții Centralizate că achiziția privind testele Covid din salivă pentru școli a fost contestată la CNSC de către una din firmele participante.

Nu s-a mai semnat niciun contract

Asta ne obligă să nu mai semnăm niciun contract până iese prima decizie a primei instanțe. Dar IGSU, care semnează aceste contracte subsecvente pe baza licitației făcută de ONAC, nu va putea semna din păcate contractele subsecvente săptămâna asta, până se pronunță CNSC și sperăm să avem pronunțarea cu celeritate în acest sens și atunci vom continua. Deci, săptămâna asta nu mai semnăm!”, spunea Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, pe 7 ianuarie, la ivirea crizei testelor de salivă pentru elevi.

Urmăriți Impact.ro și pe