SPECIAL

10 august: Patru ani de la Tienanmenul românesc. Jandarmii care au bătut și gazat manifestanții nu au fost trași la răspundere

Mihnea Tălău 10.08.2022, 12:19
10 august: Patru ani de la Tienanmenul românesc. Jandarmii care au bătut și gazat manifestanții nu au fost trași la răspundere

La patru ani de la reprimarea brutală a protestelor din 10 august 2018, din Piața Victoriei, vinovații dau cu tifla poporului român, dovedind, dacă mai era nevoie, că democrația rămâne doar la nivel declarativ, iar justiția se face doar de personaje triste, cu adevărat legate la ochi.

Democrație cu gaze și bastoane

Justiția se face că nu vede, dar faptele rămân. În 10 august, aproximativ 100.000 de oameni, mulți veniți din diaspora, au ocupat Piața Victoriei, pentru a protesta împotriva Guvernului Dăncilă. Problema majora a nemulțumirilor fiind legile justiției.

Forțele de ordine au intervenit brutal după ce o parte din manifestanți au încercat să rupă cordonul de jandarmi. Aceștia, echipați și înarmați ca pentru război,  au folosit gaze lacrimogene și bastoane, fiind loviți fără discriminare și manifestanții pașnici. Mai multe persoane au necesitat îngrijiri medicale, fie din cauza loviturilor primite, fie din cauza iritațiilor produse de gazele jandarmilor, folosite fără discernământ.

Conform statisticilor de la acea vreme, peste 400 de participanți la miting au avut nevoie de îngrijiri medicale. Împotriva jandarmilor au fost depuse peste 700 de plângeri, toate rămase, până acum, fără niciun rezultat.

Dosarul se plimbă de patru ani de la o instanță la alta

Dosarul 10 august a fost deschis în 11 august 2018 de Parchetul Tribunalului Militar București, pentru ca un an mai târziu să fie trimis de Parchetul General la DIICOT. Pe 15 iulie 2020, procurorii DIICOT au clasat parțial dosarul 10 august.

În cele din urmă, în aprilie 2021 s-a dispus redeschiderea urmăririi penale în cazul foştilor şefi ai Jandarmeriei – ”fantoma în alb” colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, maiorul Laurenţiu Cazan, colonelul Cătălin Sindile şi comisarul-şef de poliţie Mihai Dan Chirică.

Trebuie spus că singurele condamnări au fost date doar în cazul unor huligani care au agresat o angajată a Jandarmeriei. Jandarmii, sunt, se pare, o altă specie. Intangibilă. Exemplul fiind confirmat și de modul cum au acționat în pandemie, alături de polițiști. Aceștia din urmă protestând, chiar în acest zile, în stradă, nemulțumiți de salariile mici.

Protest anunțat la patru ani de la 10 august

În Piața Victoriei, miercuri de la ora 18.00 va avea loc un protest organizat de 10 ONG-uri care vor să se facă dreptate pentru manifestanții gazați și bătuți de jandarmi în ziua de 10 august 2018.

Protestatarii cer pedepsirea vinovaților pentru represaliile din 10 august 2018, printr-o anchetă corectă, reală, în spiritul și litera legii și care să aibă o durată rezonabilă de timp.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...