Zona specială din România unde turiștii rămân fără cuvinte. Așa ceva nu au mai văzut, este o minune a lumii!

Beatrice Dumitru 20.04.2023, 12:23
Zona specială din România unde turiștii rămân fără cuvinte. Așa ceva nu au mai văzut, este o minune a lumii!

România se bucură de o mulțime de obiective turistice, dar unele dintre ele sunt aproape necunoscute publicului larg. Sunt destinații în care vei vedea cascade spectaculoase, palate de poveste, saline impresionante și peisaje ce te vor lăsa fără suflare. Și există o zona specială în România numită „Minunea Minunii”.

Locul spectaculos din Apuseni

România are atracții și zone turistice pe care ar trebui să le vezi măcar o dată în viață. Iar un astfel de loc spectaculos se află în Apuseni, fiind cea mai mare suprafață de apă din subteranul țării noastre. Aceasta a fost numită „Minunea Minunii”.

Peştera Gheţarul de sub Zgurăşti din Apuseni adăposteşte ce mai mare lac subteran permanent din România. Aceasta se află în comuna Gârda de Sus, în Munţii Bihorului, pe versantul abrupt ce coboară din Dealul Mununa spre Valea Ordâncuşii, la altitudinea de 921 metri.

Cel mai mare lac subteran permanent din România are 65 metri lungime, 20 metri lăţime, 12 metri adâncime – valori pentru nivel mediu al apelor.

Zona specială din România unde turiștii rămân fără cuvinte. Așa ceva nu au mai văzut, este o minune a lumii!
Peştera Gheţarul de sub Zgurăşti din Apuseni.

Peștera, unul dintre marile goluri subterane din România

Prima menţiune a peşterii a fost făcută de Rene Jeannel şi Emil Racoviţă (1929), care au realizat o descriere, o schiţă de hartă şi au prezentat diferite fenomene hidrologice, biologice şi meteorologice. Ei au denumit peştera „Gheţarul de la Zgurăşti”.

Peştera este unul din marile goluri subterane ale ţării, depaşeşte 5 km lungime, are patru mari lacuri subterane, galerii şi formaţiuni extraordinare. Aici a fost semnalat un interesant fenomen meteorologic, ce constă în formarea ceţii în cadrul fasciculului de raze luminoase care pătrund pe gura peşterii la ora prânzului. Autorii Rene Jeannel si E. G. Racoviţă presupun că este vorba de un proces de condensare a apei în jurul ionilor în formare.

Atât peisajele din exterior, cât mai ales interiorul acestei magnifice peşteri uimesc prin pitorescul lor încă neatins de mâna omului. Peștera are două intrări, dintre care una de dimensiuni spectaculoase.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...