Ziua lui Mihai Eminescu – care sunt operele poetului care se studiază acum, în școala românească

Daria Petrescu 15.01.2021, 11:03
Ziua lui Mihai Eminescu – care sunt operele poetului care se studiază acum, în școala românească

Ziua lui Mihai Eminescu. Anul acesta, pe 15 ianuarie se împlinesc 171 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu. Data și locul nașterii a acestuia este un subiect care variază, însă au fost acceptate ca fiind pe 15 ianuarie 1850, în Botoșani. Acesta a fost cel de-al şaptelea din cei unsprezece copii ai unui mic boier, Gheorghe Eminovici, şi ai Ralucăi Eminovici, născută Juraşcu. Iată care sunt operele poetului care se studiază acum, în școala românească, dar și câteva detalii despre viața acestuia.

Ziua lui Mihai Eminescu, stabilită pe 15 ianuarie

În 2010, 15 ianuarie – a devenit Ziua Culturii Naţionale, în urma unei decizii luate de Camera Deputaților care a adoptat un proiect de lege, inițiat de 50 de parlamentari. Mai mult, din 2010 autoritățile au anunțat sprijinirea material şi financiar a organizării de manifestări cultural-artistice, cu ocazia zilei lui Mihai Eminescu.

Anul trecut, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a vorbit despre evenimentele programate pentru Ziua Culturii Naţionale, în cadrul unei întâlniri cu presa.

„Aprindem flacăra culturii, desigur, într-un mod simbolic”.  „Ca noutate, în acest an, am iniţiat o acţiune unitară. La ora 18.00 va fi aprinsă flacăra culturii, când spun aprinsă mă refer la un sens simbolic pentru că vor avea loc acţiuni simultan în aproape toate oraşele ţării”, a spus  ministrul.

„Cultura se clădeşte zi de zi, câte puţin, intrând într-un muzeu, deschizând o carte, privind o pictură. Să reaprindem această flacără, deoarece totul începe cu fiecare dintre noi. Cultura este moştenirea socială pe care o oferim copiilor noştri, pe care o lăsăm tinerilor români de pretutindeni”, se arată în mesajul prezentat de ministru în urmă cu un an.

Informații despre Mihai Eminescu

-A debutat literar în 1866, în revista Familia a lui Iosif Vulcan.

-Mihai Eminovici a devenit Mihai Eminescu şi sub acest nume a trăit şi a scris literatură şi a lucrat ca jurnalist.

-Între 1869 şi 1872 a fost student la Viena

– A urmat facultatea de filosofie şi drept, unde s-a împrietenit cu Ioan Slavici şi o va cunoaşte pe Veronica Micle.

-În ianuarie 1883, Eminescu a fost internat pentru o vreme în spital, cu diagnosticul de „manie acută”

-starea lui a fost precară mai mulți ani

-Eminescu suferea de psihoză maniaco-depresivă. În toamna anului 1883, Eminescu a fost trimis la un sanatoriu din Viena.

– Mihai Eminescu a avut o creație literarăvastă și impresionantă. Cuprinde poezie, traduceri de limbi străine, piese de teatru și încercări beletristice.

-potrivit World Records Academy, „Luceafărul” lui Mihai Eminescu este cel mai lung poem de dragoste.

Unele dintre operele poetului se studiază încă în școlile din România

Revedere (1879)

Scrisorile I-IV (1981)

Luceafărul (1883), publicat în „Almanahul Societăţii Academice România Jună”

Somnoroase păsărele (1883-1884)

Sara pe deal (1885)

La steaua (1886), publicată în „România Liberă”.

Venere şi Madonă (1870)

Mortua est (1872)

Povestea codrului (1878)

O, rămâi, Freamăt de codru

Mihai Eminescu a scris şi proză: Făt – Frumos din Lacrimă, Sărmanul Dionis, Cezara, precum şi încercări de teatru: Amor pierdut – viaţă pierdută, Decebal, Gruie Sânger etc.

Primul traducător al lui Mihai Eminescu a fost scriitorul maghiar József Sándor

După schimbarea de regim politic din 1947 poezia lui Mihai Eminescu a fost grav cenzurată, în manualele școlare au pătruns doar câteva texte

Urmăriți Impact.ro și pe