Ziua liberă pe care o primesc în plus sute de mii de români. E chiar în mijlocul săptămânii

Stan Filon 19.09.2022, 20:59
Ziua liberă pe care o primesc în plus sute de mii de români. E chiar în mijlocul săptămânii

Sute de mii de români vor beneficia de o zi liberă, chiar în mijlocul săptămânii. Vorbim despre profesorii din România, care vor primi o zi liberă pe data de 5 octombrie, de Ziua Internațională a Educației. Odată cu profesorii și învățătorii, se vor bucura și elevii de ziua liberă, în mijlocul săptămânii, deoarece nu se vor face cursuri. Anul acesta, Ziua Internațională a Educației pică într-o zi de miercuri.

Ziua liberă pe care o primesc în plus sute de mii de români

Așadar, profesorii din România vor primi o zi liberă, cu ocazia Zilei internaționale a Educației, care este sărbătorită pe data de 5 octombrie, iar anul acesta pică într-o zi de miercuri. Odată cu profesorii, se vor bucura și elevii, deoarece nu nu fac cursuri.

Conform ordinului privind structura anului școlar actual și contractului colectiv de muncă, în data de 5 octombrie nu se organizează cursuri. Art. 3 al Ordinului privind structura anului școlar 2022-2023 prevede că “În ziua de 5 octombrie – Ziua Internațională a Educației și în zilele nelucrătoare / de sărbătoare legală prevăzute de lege și de contractul colectiv de muncă aplicabil nu se organizează cursuri”.

Ziua libera pe care o primesc in plus sute de mii de romani
Ziua libera pe care o primesc in plus sute de mii de romani

Recomandarea UNESCO/OIM privind statutul profesorilor, semnată în 1966

Ziua liberă pentru profesori și elevi pică anul acesta cu două săptămâni și trei zile înaintea primei vacanțe a anului școlar în curs, structurat pe module de învățare (vacanța programată pentru 22-30 octombrie).

Ziua Internațională a Educației marchează semnarea, în 1966, a “Recomandării UNESCO/OIM (Organizaţia Internaţională a Muncii) privind statutul profesorilor”. Această recomandare, alături de cea “privind învăţământul superior” din 1997, constituie principalul cadru de referinţă pentru abordarea drepturilor şi responsabilităţilor cadrelor didactice la scară globală, potrivit site-ului en.unesco.org, scrie Agerpres.

În ţara noastră, Ziua Mondială a Educaţiei este marcată distinct de Ziua Învăţătorului (5 iunie) începând cu anul 2013 şi a fost introdusă în structura anului şcolar 2013-2014, conform unei decizii luate, la 3 iunie 2013, de ministrul de atunci al Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, şi de cei doi lideri ai sindicatelor din învăţământul preuniversitar, Simion Hăncescu (Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ) şi Marius Nistor (Federaţia Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret”).

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...