SPECIAL

Ziua în care Richard Nixon l-a vizitat pe Ceaușescu. Călătoria în România a fost considerată un act deosebit de grav de către liderii Uniunii Sovietice

Beatrice Dumitru 02.08.2022, 08:34

În urmă cu 53 de ani, pe 2 august, aeronava Air Force One a președintelui Richard Nixon ateriza pe pământ românesc, fiind primul președinte al Statelor Unite ale Americii care a vizitat România și prima vizită într-o țară cu regim comunist după cel de-Al Doilea Război Mondial. De aceea, momentul a fost considerat unul crucial pentru istoria diplomației române.

Primul președinte american în România

Preşedintele Richard Nixon a fost întâmpinat la aeroport de Nicolae Ceauşescu, de membri ai Consiliului de Stat şi ai guvernului, conducători de instituţii centrale, generali şi ofiţeri superiori, dar și personalităţi ale vieţii ştiinţifice şi culturale. Ceremonia sosirii liderului american a fost transmisă în direct de posturile româneşti de radio şi televiziune şi reluată de posturi străine.

Richard Nixon a fost întâmpinat cu entuziasm de românii strânși pe străzile Capitalei, a mâncat struguri în Piața Obor și a dansat perinița la Muzeului Satului. După estimările Miliţiei din Bucureşti, aproximativ un milion de bucureşteni au participat la manifestările de simpatie faţă de preşedintele american.

„Acest moment, însemnat în istoria relaţiilor dintre cele două ţări ale noastre, coincide cu un moment mare al istoriei omenirii: omul a păşit pe Lună”, a spus Richars Nixon la sosirea la București.

 

Ziua în care Richard Nixon l-a viziat pe Ceaușescu. Călătoria în România a fost considerată un act deosebit de grav de către liderii Uniunii Sovietice
Richard Nixon a aterizat în România pe 2 august 1969. Sursa foto: Youtube

În timpul discuțiilor purtate cu liderii de ka București s-a subliniat necesitatea stabilirii unor relaţii între state având la bază principiile independenţei şi suveranităţii naţionale, eliminarea politicii de dictat şi amestecul în treburile interne ale altora, dar și instaurarea unei egalităţi depline între naţiuni.

Ceauşescu a fost atât de grăbit să primească vizita lui Nixon încât a amânat Congresul al X-lea al PCR, la care fuseseră invitate delegaţii ale partidelor frăţeşti, inclusiv PCUS. Vizita a reprezentat un mare succes al celor doi preşedinţi: Nixon pentru iniţiativa de a pătrunde în sfera de hegemonie sovietică, Ceauşescu pentru statura de personalitate a vieţii politice internaţionale”, scria istoricul Florin Constantiniu în lucrarea sa „O istorie sinceră a poporului român”, preluat de Agerpres.

Vizita lui Richard Nixon nu a fost pe placul Uniunii Sovietice

Invitația lui Nicolae Ceaușescu pentru ca Imperialistul numărul 1 să viziteze o țară socialistă a fost considerată un act deosebit de grav la adresa influenței și autorității liderilor Uniunii Sovietice în Europa Centrală și de Est. Se spunea în culise că americanii, occidentalii în general, voiau să-și ia revanșa față de Uniunea Sovietică după ce ocupase politic și militar jumătate din Europa, la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Planul ar fi prevăzut scoaterea Cehoslovaciei și a României din Organizația Tratatului de la Varșovia, care ar fi dus la prăbușirea flancurilor de vest și sud-vest ale securității „Imperiului sovietic”.

Cehoslovacia a fost invadată în luna august 1968, la ordinul Moscovei, de către armatele a cinci ţări membre ale Organizaţiei Tratatului de la Varşovia, în afară de România și Albania, pentru a „elibera” această țară de sub influența „imperialiștilor” și s-ar fi întâmplat la fel și cu țara noastră și Iugoslaviei dacă Statele Unite nu ar fi avertizat Kremlinul să se oprească, notează Historia.

Richard Nixon era un anti-comunist convins și obsedat de pericolul Uniunii Sovietice, iar prin vizita sa a vrut să arate că apreciază gresturile de independență al României, după ce Nicolae Ceaușescua a spus că românii se vor apăra cu arma în mână dacă țara ar fi invadata de sovietici așa cum se întâmplese cu Cehoslovacia.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...