Ziua în care fenomenul polar lovește în plin România. „Temperaturile resimțite vor fi mai mici decât cele din termometre”

Beatrice Dumitru 04.02.2023, 11:36
Ziua în care fenomenul polar lovește în plin România. „Temperaturile resimțite vor fi mai mici decât cele din termometre”

Un val de aer polar va acoperi toată țara, revin ninsorile în unele zino, iar meteorologii anunță un nou episod cu vreme extremă. Temperaturile încep să scadă încă din această noapte, iar duminică dimineața este posibil ca termometrele să arate valori de minus 20 de grade Celsius. Ce zone sunt vizate.

Zonele vizate de ger

Meteorologii au anunțat că va rămâne în vigoare, până duminică seara la ora 20:00, avertizarea de Cod galben pentru zona montană, care vizează intensificări ale vântului, asociate și cu precipitații predominant sub formă de ninsoare, rafale de vânt de peste 80-90 km/h la altitudini mai mari de 1.700-1.800 de metri, acolo unde va fi viscol, vizibilitate scăzută, ninsoare spulberată și strat de zăpadă consistent.

Duminică va apărea o schimbare semnificativă din perspectiva regimului de temperaturi, deoarece o masă de aer polar care va reduce semnificativ valorile din termometre în toată țara, însă scăderea se va resimți începând de sâmbătă noapte în zonele intracarpatice. Gerul cumplit se va instala în toată țara, iar precipitațiile nu vor lipsi din peisaj.

Ziua în care fenomenul polar lovește în plin România. „Temperaturile resimțite vor fi mai mici decât cele din termometre”
România va fi cuprinsă de ger.

Minimele vor coborî sub minus 10 grade Celsius, apoi masa de aer polar se va intensifica în toate regiunile, vremea va deveni geroasă în special în jumătatea de vest a țării. Astfel că valorile minime vor fi cuprinse între minus 10 și sub minus 10 grade Celsius, probabil să coboare spre minus 20 în depresiuni din Transilvania„, a explicat meteorologul Alina Șerban, la Digi24.

Temperaturi negative în toată țara

De duminică până miercuri temperaturile maxime vor fi negative în majoritatea regiunilor și vor fi cuprinse de la minus 8 grade Celsius, în depresiuni, până la 0 grade – 1 grad în zone din sud, dar vor fi valori mai scăzute chiar și decât ar trebui să avem în această perioadă. Masa de aer rece vine cu precipitații în toată țara: ploaie, lapoviță și ninsoare, dar se vor transforma în ninsoare în toată țara.

În zonele joase, odată cu răcirea vremii, rafalele de vânt vor amplifica senzația de ger, temperaturile resimțite de noi vor fi de fapt mult mai mici decât valorile din termometre„, a mai explicat specialistul ANM.

De asemenea, ninsorile cuprind majoritatea zonelor, sâmbătă, iar în vest şi în sud se vor semnala ploi și lapoviţă. Pe crestele Carpaţilor este în continuare viscol, dar vântul se intensifică şi în jumătatea vestică a ţării.

Prognoza meteo pentru București

Temporar cerul va avea înnorări și vor fi precipitații slabe, predominant ploaie pe parcursul zilei de sâmbătă și sub formă de ninsoare în restul intervalului. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări temporare începând din seara zilei de sâmbătă, când vor fi viteze în general de 40-45 km/h.

Temperatura maximă va scădea semnificativ, de la 5-6 grade Celsius cît se vor înregistra sâmbătă, până în jurul valorii de 1 grad, duminică, iar cea minimă va fi de minu2 până la 0 grade Celsius, potrivit prognozei ANM.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...