Ziua în care autoritățile chineze vor să încheie carantina din Shanghai. Obiectivul e „zero cazuri Covid”

Ana Anitoiu 17.04.2022, 16:20
Ziua în care autoritățile chineze vor să încheie carantina din Shanghai. Obiectivul e „zero cazuri Covid”

Autoritățile chineze au dezvăluit în ce zi vor să încheie carantina din Shanghai. Obiectivul lor este să ajungă la „zero cazuri de Covid-19” până atunci. Oficialii din cel mai mare oraș din China au luat măsuri drastice, iar locuitorii au ajuns în situații disperate, fără alimente și medicamentele de care au nevoie.

În ce zi vor autoritățile chineze să încheie carantina din Shanghai

Shanghai a devenit epicentrul celei mai mari epidemii din China de când coronavirusul a fost identificat pentru prima dată la Wuhan, la finalul anului 2019. Cel mai mare oraș chinez a înregistrat peste 320.000 de cazuri de Covid-19 de la începutul lunii martie.

Autoritățile din China au anunțat că obiectivul lor este ca până miercuri să pună capăt transmiterii comunitare a coronavirusului, în afara zonelor de carantină, în Shanghai. Reușita ar permite relaxarea restricțiilor în acest oraș și revenirea treptată la o viață normală. Pentru acest lucru, oficialii vor accelera testările și transferul cazurilor pozitive către centrele de carantină.

Încheierea transmiterii comunitare a coronavirusului a reprezentat un punct de cotitură pentru alte comunități din China. În luna martie, autoritățile din orașul Shenzhen din sudul teritoriului chinez au redeschis transportul public. Acestea le-au permis întreprinderilor să se întoarcă la lucru la scurt timp după ce a fost atins acest obiectiv.

Analiștii au emis un semnal de alarmă referitor la acest val de coronavirus din China, din cauza căruia au fost carantinate orașe întregi, inclusiv Shanghai. Ei au avertizat că lanțurile de aprovizionare mondiale ar putea să fie afectate din nou, iar de această dată problemele ar putea fi mai grave față de cele din anii precendenți ai pandemiei.

Ziua in care autoritatile chineze vor sa incheie carantina din Shanghai
Testarile, accelerate de autoritati. Foto: unsplash.com

Locuitorii din Shanghai, disperați. Măsurile de relaxare, puse la îndoială

La rândul lor, autoritățile din Shanghai au luat deja unele măsuri pentru a relaxa restricțiile. Duminică, televiziunea de stat a informat că unele supermarketuri s-au redeschis. Însă, numeroși locuitori au pus la îndoială acest anunț.

Mulți dintre locuitorii din Shanghai au ajuns într-o situație disperată. În contextul în care nu li se permite să-și părăsească locuințele, milioane de persoane au fost nevoite să îndure foamea. O înregistrare video ce a devenit virală pe rețelele sociale arată cum unii localnici au jefuit un supermarket.

Oamenii sunt nevoiți să aștepte ca guvernul chinez să le livreze alimente și apă, în contextul în care mulți dintre ei au rămas fără provizii. Serviciile de livrare au fost copleșite de carantină, site-urile web ale magazinelor au fost blocate, iar distribuirea de provizii guvernamentale a fost îngreunată.

Unii dintre locuitorii din Shanghai s-au plâns pe rețelele sociale de restricții și de lipsa alimentelor. Au fost publicate înregistrări video cu vârstnici care au îndurat foamea timp de trei zile sau cu condițiile precare din centre de carantină.

În unele înregistrări video se văd oameni care cer cu disperare medicamente sau care se luptă pentru provizii. În alte clipuri apărute pe rețelele sociale se aude cum oamenii strigă de la balcoane că au nevoie de alimente.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...