SPECIAL

Ziua în care Adrian Năstase a fost la un pas să își ia viața. 10 ani de la unul dintre cele mai cunoscute dosare din România

Mihnea Tălău 20.06.2022, 12:33
Ziua în care Adrian Năstase a fost la un pas să își ia viața. 10 ani de la unul dintre cele mai cunoscute dosare din România

Cu 10 de ani în urmă, fostul premier și lider al PSD, Adrian Năstase, a încercat să se sinucidă în casa sa, în timp ce polițiștii îl așteptau pentru a fi dus la penitenciar, după ce a fost condamnat definitiv la închisoare cu executare în 20 iunie 2012. Prin contopirea pedepselor din dosarele „Trofeul Calității” și „Zambaccian”, el avea de executat o pedeapsă de patru ani în spatele gratiilor.

„În realitate, eu am vrut să ajung la morgă”

Adrian Năstase a încercat să se sinucidă, atunci când poliţiştii au venit să îl ridice de la locuinţa sa. El le-a cerut permisiunea poliţiştilor să îşi ia nişte cărţi din biroul său. Profitând de momentul de neatenție a încercat să împuște cu un pistol. Unul dintre poliţiști a încercat să îl oprească, dar fostul premier s-a rănit în zona gâtului. El a fost transportat de urgență la Spitalul de Urgență Floreasca, unde a fost operat.

Potrivit raportului de atunci al medicilor, glonțul cu care Năstase a încercat să își curme viața a pătruns din partea stânga a gâtului, prin mușchiul sterno-cleido-mastoidian. Mai departe a atins cartilagiul tiroidian, din care a desprins o bucățică. A trecut apoi prin mușchiul sterno-cleido-mastoidian din partea dreapta a gâtului, foarte aproape de venă jugulară, pe care însă nu a atins-o. A ocolit clavicula producând leziune cutanata la acest nivel și a ieșit prin mușchiul deltoid drept.

Intervenția chirurgicală a durat mai bine de o ora.

„În realitate, eu am vrut să ajung la morgă. Nu am crezut că într-o altă lume voi încerca să mai amân executarea pedepsei. Eu reţin această ipoteză, teoria intenţiei indirecte mi se pare greu de acceptat”, și-a explicat, ulterior, gestul, Adrian Năstase.

Cele mai cunoscute dosare de corupție

Adrian Năstase a fost condamnat în dosarul „Zambaccian” împreună cu soția sa, Dana Năstase, și Irina Jianu, fostul șef al Inspectoratului de Stat în Construcții. Dana Năstase a fost condamnata la 3 ani de închisoare, cu suspendare, pentru complicitate de luare de mita, și patru ani de interzicere a unor drepturi. Irina Jianu a fost condamnată la 4 ani de închisoare cu executare.

De asemenea, justiția a decis confiscarea de la soții Năstase a sumei de 1.824.303 lei, iar de la Irina Jianu sumele de 80.489 dolari și 5.000 euro, echivalentul în lei.

Adrian Năstase a fost acuzat, în acest caz, că în perioada 2002 – 2004, în calitate de premier, ar fi primit, în mod direct și prin intermediul soției sale, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004. Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China și cheltuielile aferente acestor importuri, precum și contravaloarea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu și din București.

Acesta a mai fost condamnat în iunie 2012, de Înalta Curte de Casație și Justiție, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calității”, în care a fost acuzat în legătura cu strângerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, când a candidat pentru Președinție din partea PSD.

Prin contopirea pedepselor el a primit o pedeapsă de patru ani de închisoare.

Năstase a fost încarcerat în 26 iunie 2012 și pus în libertate la 18 martie 2013, după ce Tribunalul București a admis cererea lui de eliberare condiționată.

Fostul premier, reabilitat de ICCJ

Adrian Năstase, condamnat în cele două dosare de corupție a fost reabilitat, la sfârșitul anului 2021 de Înalta Curte de Casație și Justiție. Astfel, el a scăpat de mai multe interdicţii impuse după eliberarea condiţionată din închisoare, în august 2014. Printre acestea se numără, dreptul de a alege și de a fi ales în funcții publice.

Urmăriți Impact.ro și pe