Zile libere în plus pentru milioane de români. De acum e lege, Iohannis a semnat

Iancu Andreea 27.11.2020, 17:48
Zile libere în plus pentru milioane de români. De acum e lege, Iohannis a semnat

Președintele României a promulgat astăzi, 27 noiembrie, o lege prin care se acordă zile libere în plus pentru români. Klaus Iohannis a semnat astfel o ordonanță de urgență ce se aplică părinților în contextul pandemiei de coronavirus. Aceștia vor beneficia de zile libere pentru îngrjirea copiilor.

Care sunt condițiile pentru care se acordă zile libere părinților

Având în vedere situația epidemiologică din România, numeroase școli și grădinițe au trecut în sistemul online. Astfel, părinții sunt nevoiți să își împartă timpul între locul de muncă și cel mic pentru a-l putea supraveghea. Totuși, autoritățile au pregătit un plan care să vină în ajutorul familiilor cu copii. Acestea au adoptat o lege prin care se acordă zile libere în plus părinților care trebuie să supravegheze minorii în cazul suspendării cursurilor școlare din cauza epidemiei, confrom agerpres.ro.

Cei care pot beneficia de noul act normativ trebuie să îndeplinească următoarele condiții. În primul rând să aibă un copil cu vârsta de până la 12 ani sau care are dizabilități și o vârstă de până la 26 de ani. Elevii trebuie să fie, de asemenea, înscriși într-o unitate de învățământ sau de educație timpurie antepreșcolară. Totodată, celelalt părinte nu beneficiază, la rândul său, de zile libere. Un alt aspect important îl reprezintă faptul că locul de muncă al părintelui nu trebuie să permită munca la domiciliul sau telemunca pentru ca acesta să beneficieze de liber.

Pe de altă parte, de aceste prevederi beneficiază și părinții copiilor de până la 12 ani, care suferă de o boală cronică, indiferent dacă activitățile didactice au fost sau nu limitate ori suspendate. În toate aceste cazuri este nevoie ca angajatul să solicite dreptul la zile libere, iar angajatorul are obligația de a le acorda.

Părinții vor beneficia de zile libere pentru supravegherea elevilor foto - Pexels
Părinții vor beneficia de zile libere pentru supravegherea elevilor
foto – Pexels

Ce părinți au nevoie de acordul angajatorului

Totuși, nu toate familiile vor putea să se bucure de această oportunitate. Angajații din sectorul energetic național, din unitățile cu foc continuu, din unităţile de asistenţă socială, de telecomunicaţii, ale radioului şi televiziunii publice, din reţeaua de transport feroviar, din unităţile care asigură transportul în comun şi serviciul de salubrizare a localităţilor, care se ocupă de aprovizionarea populaţiei cu gaze, energie electrică, căldură şi apă, din unităţile de comerţ alimentar, din servicii financiare, distribuţie de carburanţi, producţie şi distribuţie de medicamente şi echipamente sanitare, precum şi în cazul personalului din unităţile farmaceutice este necesar acordul angajatorului.

De asemenea, angajații sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională, angajaţii din penitenciare şi personalul din unităţile sanitare publice nu beneficiază de zilele libere. Dacă unul dintre părinții minorului se regăsește în unul dintre aceste domenii, acesta are dreptul la o majorare suplimentară a drepturilor salariale cu 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare. În situația în care ambii părinți lucrează în unul dintre aceste domenii, doar unul dintre părinți poate beneficia de această majorare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...