Zile libere 2022. Câte sărbători legale „pică” în weekend anul viitor

Ioana Bucur 27.12.2021, 12:09
Zile libere 2022. Câte sărbători legale „pică” în weekend anul viitor

După un 2021 ce nu a fost tocmai generos la capitolul acesta, cele mai multe fiind sâmbăta sau duminica, românii au așteptări mari de la noul an. Vezi cum arată calendar zile libere 2022 și află de mai jos câte sărbători legale pică în weekend anul viitor. Istoria pare că se va repeta, însă există și vești bune, angajații având parte și de câteva mini-vacanțe de trei zile.

Ce sărbători legale pică în weekend în 2022

Noul an va începe exac cum se va termina 2021, în ceea ce privește zilele libere pentru angajați, în condițiile în care noaptea de Revelion va fi vineri spre sâmbătă, ceea ce înseamnă că nu vor primi nicio zi de pauză de la locul de muncă.

Oficial, în România se acordă 15 zile libere pe an, de sărbătorile legale. La fel ca în 2021, multe dintre ele vor pica și în 2022 într-o sâmbătă sau duminică, însă există și câteva excepții.

Potrivit calendar zile libere 2022, vom avea parte de trei weekenduri prelungite, unele sărbători picând fie într-o zi de vineri, fie într-o zi de luni. În afară de aceste trei minivacanțe mai avem și weekendurile lungi de Paște și Rusalii.

Sfântul Andrei se va celebra, în 2022, într-o zi de miercuri (30 noiembrie), iar Ziua Națională a României (1 Decembrie) va fi într-o joi, ceea ce înseamnă că va exista posibilitatea unei punți ce să unească cele două zile cu weekendul.

Calendar zile libere 2022:

 • 1 și 2 ianuarie (Anul Nou) – sâmbătă și duminică
 • 24 ianuarie (Ziua Unirii) – luni – minivacanță de trei zile
 • 22 aprilie (Vinerea Mare) – vineri
 • 24 și 25 aprilie (Paștele) – duminică și luni, ca în fiecare an (în total patru zile)
 • 1 mai (Ziua Muncii) – duminică
 • 1 iunie (Ziua Copilului) – miercuri;
 • 12 și 13 iunie (Rusaliile) – duminică și luni, ca în fiecare an
 • 15 august (Adormirea Maicii Domnului) – luni – minivacanță de 3 zile
 • 30 noiembrie (Sfântul Andrei) – miercuri
 • 1 decembrie (Ziua Națională) – joi – posibilitate de cinci zile libere cu punte de o zi liberă (vinerea), dacă aprobă Guvernul
 • 25 și 26 decembrie (Crăciunul) – duminică și luni – minivacanță de trei zile

Zile libere 2022. Câte sărbători legale „pică” în weekend anul viitor

Zile libere pentru părinți

La sfârșitul lunii octombrie, Senatul a adoptat, ca primă cameră sesizată, proiectul de lege ce vizează acordarea de zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor de până la 12 ani pentru perioada în care unităţile de învăţământ sunt închise.

„Acest OUG, însă, în forma sa iniţială, excludea categorii importante de părinţi, respectiv cei care, prin lege, sunt scutiţi de la plata impozitului pe salariu. Dar acest lucru nu înseamnă că părinţii excluşi iniţial nu se află în aceeaşi situaţie atunci când copiii lor sunt nevoiţi să rămână acasă pentru şcoala online.

Prin urmare, am introdus un amendament prin care şi părinţii cu dizabilităţi, cei care lucrează în domeniul construcţiilor, sectorul IT şi cercetătorii să poată beneficia de zile libere pentru supravegherea copiilor”, a scris, pe Facebook, Anca Dragu.

Preşedintele Senatului a afirmat că nicio categorie de părinţi nu trebuie să fie discriminată.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...