Zile cu dezlegare la pește în Postul Crăciunului – câte sunt, când sunt și ce e bine să faci în aceste zile

Daria Petrescu 21.11.2020, 09:13
Zile cu dezlegare la pește în Postul Crăciunului – câte sunt, când sunt și ce e bine să faci în aceste zile

Pe 15 noiembrie a început unul dintre cele mai importante posture din an, Postul Crăciunului. De altfel, acesta este cel mai lung și drastic post. Cei mai mulți creștini păstrează ci sfințenie tradiția an de an și tot postul, care durează 40 de zile. În toată această perioadă, oamenii își vor aminti de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, atunci când aștepa să primească cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii. Iată care sunt zilele cu dezlegare la pește.

Pe 15 noiembrie a început Postul Crăciunului

Postul Crăciunului a început pe 15 noiembrie și durează 40 de zile, timp în care creștinii trebuie să stea departe de mai multe alimente. Pe perioada postului, creștinii se încrednicesc să primească pe Cuvântul lui Dumnezeu înrupat și născut din Fecioara Maria.

Ce trebuie să respecte creștinii, în perioada postului

În cele 40 de zile de post, creștinii nu au voie să mănânce carne, brânză și ouă, în timp ce miercuri și vineri se consumă mâncare fără ulei și fără vin. Oamenii pot consuma untdelemn și vin, doar în cazul în care în zilele de luni, miercuri și vineri Biserica Ortodoxă prăznuiește vreun sfânt. În cazul în care nu există o sărbătoare în calendarul ortodox, nu puteți consuma alimentele menționate mai sus.

În Postul Crăciunului, credincioșii respectă cu strictețe datina și tradiția. Mai mult, dacă există o sărbătoare cu cruce roșie, atunci se face dezlegare și la pește

Sâmbătă și duminică, dezlegare la pește și vin

În fiecare marți și joi se face dezlegare la untdelemn și vin. De asemenea, sâmbetele și duminicile până pe 20 decembrie este dezlegare la untelemn, pește și vin.

Când este dezlegare la Pește în postul Crăciunului 2020

21 noiembrie –ziua în care se sărbătoreşte Intrarea în biserică a Maicii Domnului;
23 noiembrie – sărbătoarea Sfântului cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii;
24 noiembrie –Aceasta este  Duminica a 30-a după Rusalii;


25 noiembrie – Sfânta Mare Mucenică Ecaterina, Sfântul Mare Mucenic Mercurie:
30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României;
1 decembrie –   pe 1 decembrie este duminica a 15-a după Rusalii;
3 decembrie – Ziua în care se sărbătorește  Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica şi Căldăruşani;

Duminica a 28-a după Rusalii pică pe 15 decembrie

5 decembrie – Sfântul Cuvios Sava cel Sfinţit, Sfântul Mucenic Anastasie, Sfântul Cuvios Mucenic Cosma Atonitul; Este vorba despre o sărbătoare importantă. Din acest motiv aveți dezlegare la pește.
6 decembrie – Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei;
7 decembrie – Sfânta Mucenică Filofteia de la Curtea de Argeş;
8 decembrie – Duminica a 27-a după Rusalii;
12 decembrie – Sfântul Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei, Sfântul Mucenic Sinet, Sfântul Ierarh Alexandru, arhiepiscopul Ierusalimului;
14 decembrie – Sfinţii Mucenici Tirs, Calinic, Filimon şi Apolonie;
15 decembrie – Duminica a 28-a după Rusalii.

Se face dezlegare și la pește, dacă este hramul bisericii

Lunea, miercurea și vinerea, creștinii consumă mâncare fără ulei și fără vin. Creștinii pot consuma ulei și vin, doar dacă în zilele de miercuri și vineri, Biserica Ortodoxă prăznuiește vreun mare sfânt, care să fie însemnat în calendar cu cruce neagră.

Se face dezlegare și la pește, dacă este hramul bisericii sau vreo sărbătoare importantă trecută în calendar cu cruce roșie, potrivit calendarulortodox.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe