Zi mare de sărbătoare astăzi, 13 martie, pentru creștinii ortodocși. Ce sfânt important e prăznuit în calendar

Beatrice Dumitru 13.03.2023, 08:07
Zi mare de sărbătoare astăzi, 13 martie, pentru creștinii ortodocși. Ce sfânt important e prăznuit în calendar

Luna martie face parte din Postul Paștelui, unul dintre cele mai aspre din an, care are o durată de 48 de zile, Ziua de 13 martie este zi de sărbătoare pentru creștinii ortodocși. Un sfânt important este prăznuit în calendarul ortodox 2023. Acesta sfânt a fost un mare apărător al dreptei credinţe și de aceea a fost alungat și a trăit în surghiun timp de 13 ani.

Sfântul prăznuit în calendarul ortodox pe 13 martie

Acest mare arhiereu, prăznuit pe 13 martie, a fost izgonit din scaunul său de către împăratul Leon Armeanul (814-820), în insula Proconez, pentru că era cinstitor al sfintelor icoane și a trăit în surghiun vreme de 13 ani, Acest sfânt, mare apărător al dreptei credinţe, a trecut la Domnul în anul 828 şi a fost îngropat în Biserica Sfântului Teodor din acea insulă, biserică zidită de el.

Este vorba despre Sfântul Nichifor, Patriarhul Constantinopolului. Sfântul Patriarh Metodie a ridicat de la pământ moaștele Sfântului Ierarh Nichifor și, punându-le în racla cea nouă, le-a luat pe umeri împreună cu sfințitul sobor și cu cântări de psalmi le-a dus în Constantinopol.

Zi mare de sărbătoare astăzi, 13 martie, pentru creștinii ortodocși. Ce sfânt important e prăznuit în calendar
Pe 13 martie se prăznuiește aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Nichifor Patriarhul Constantinopolului.

Sfinții zilei de 13 martie

În anul 842, după ce a sărbătorit cu multă strălucire biruinţa dreptei credinţe în Duminica Ortodoxiei, Sfânta Teodora împărăteasa şi fiul ei Mihail, primind sfatul Sfântului Metodie, Patriarhul Constantinopolului, au hotărât să aducă în cetatea de scaun moaştele Sfântului Patriarh Nichifor.

Când patriarhul Metodie împreună cu suita de preoți și călugări au ajuns la biserica lui Sfântului Mucenic Teodor au găsit trupul întreg cu totul, fără urmă de putrezire și răspândim mireasmă plăcut mirositoare deși trecuseră 19 ani de la punerea în mormânt. Au făcut slujbă mare în biserica Sfânta Sofia acolo de unde a fost alungat apoi au dus cinstitul trup în biserica tuturor apostolilor.

La 13 martie în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți Sfinții Mucenici African, Publiu și Terentiu, Sfântul Aviv din Ermupolis, Sfânta Muceniță Cristina din Persia, Sfântul Sfințit Mucenic Publiu, episcopul Atenei, și
Sfânta Ipomoni.

Oase refuză în continuare să reia prietenia ruptă cu CRBL
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...