Procesul lui Traian Băsescu, mutat la Judecătoria Sectorului 1. Decizia luată de Curtea de Apel

Ana Anitoiu, Anca Manolica 08.10.2022, 15:46
Procesul lui Traian Băsescu, mutat la Judecătoria Sectorului 1. Decizia luată de Curtea de Apel

Este o zi importantă pentru Traian Băsescu. Fostul președinte al României se luptă pentru a-și recupera privilegiile și vila de la Regia Autonomă „Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat” (RA-APPS), pe care le-a pierdut după ce a fost declarat colaborator al securității din regimul comunist.

Traian Băsescu, așteptat la Curtea de Apel

Update sâmbătă, 8 octombrie, ora 15:40: Procesul prin care Traian Băsescu contestă decizia de evacuare din vila de protocol urmează să fie judecat de o instanță a Judecătoriei Sector 1. Curtea de Apel București a decis ca procesul să fie mutat la această instituție, încă de la primul termen.

„Admite excepţia necompetenţei materiale a Curţii de Apel Bucureşti, Secţia a VIII-a Contencios Administrativ şi Fiscal. Declină competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti. Nesupusă niciunei căi de atac. Pronunţată azi, 7 octombrie 2022, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, prin mijlocirea grefei”, scrie în minuta instanței de judecată.

– Știrea inițială – 

Fostul președinte al României este așteptat, astăzi, la Curtea de Apel Bucureşti, unde a chemat în judecată RA-APPS după ce regia l-a notificat să părăsească vila pe care a primit-o în anul 2015, după ce i s-a încheiat și cel de-al doilea mandat.

Traian Băsescu vrea înapoi casă de la stat în care a locuit timp de șapte ani, înainte de a fi declarat colaborator al securității. Fostul președinte a deschis procesul la data de 28 iunie 2022, chemând în judecată Regia Autonomă – Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat.

Fostul șef de stat le cere magistraților să anuleze notificarea prin care a fost somat să elibereze vila din Gogol. Traian Băsescu a mai pierdut, în afară de casă, și cabinetul de fost președinte, ce îi fusese repartizat într-un bloc RA-APPS din strada Mihai Eminescu.

Zi importanta pentru Traian Basescu
Traian Basescu. Foto: Inquam Photos/ Sabin Cirstoveanu

Traian Băsescu, despre acuzația că a fost colaborator al securității

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât, în luna martie, că fostul șef de stat Traian Băsescu a colaborat cu securitatea în regimul comunist. Decizia este definitivă. Fostul președinte a negat că a colaborat cu securitatea.

„Niciodată n-am știut că mi s-a dat un nume conspirativ. Abia când mi s-au dat cele două note, colonelul Tudor mi-a zis: Semnează Petrov. Niciodată nu mi s-a dat un nume conspirativ. Eu nu am știut că contrainformațiile militare reprezintă Securitatea.

Eu abia după Revoluție am aflat de legătura contrainformațiilor militare. Am crezut că este un serviciu subordonat comandamentului forțelor navale, așa scrie și pe frontispiciu. Rapoartele mele au fost depuse la companie nu la Securitate și sunt semnate Căpitan Traian Băsescu. Dacă eram colaborator, trebuiau semnate tot cu Petrov”, a spus fostul președinte Băsescu în timpul procesului de la Curtea de Apel Bucureşti.

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins ulterior un recursul făcut de Traian Băsescu după hotărârea Curții de Apel București, ce a decis că fostul președinte a colaborat cu securitatea. În prima sa reacție de la decizia ÎCCJ, fostul șef de stat a spus că va face demersurile necesare la CEDO.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...