Primele rezultate exit-poll din Austria. Zi decisivă pentru omul care a blocat aderarea României la Schengen. Karl Nehammer, față în față cu alegătorii

Ionuț Vieru, Badea Violeta 29.01.2023, 19:19
Primele rezultate exit-poll din Austria. Zi decisivă pentru omul care a blocat aderarea României la Schengen. Karl Nehammer, față în față cu alegătorii

Duminică vor începe alegerile regionale din land-ul Austria Inferioară, despre care se spune că Karl Nehammer a hotărât să ofere vot negativ în aderarea României și vecinilor Bulgari la Schengen.

Astăzi au loc alegerile din Austria Inferioară

UPDATE duminică, 29 ianuarie, ora 19:15. Potrivit rezultatelor oferite de exit-poll-uri, partidul OVP al cancelarului Karl Nehammer ar fi obținut doar 39,7% și, prin urmare, ar urma să piardă majoritatea parlamentară. În schimb, partidul de extremă dreapta, FPO, trece de 25% și devine al doilea cel mai mare partid din Austria Inferioară.

  • OVP:  39,7 %
  • FPO: 25,4 %
  • SPO: 20,7 %

– Știre inițială –

În momentul de față, partidul OVP al cancelarului Karl Nehammer, care este condus de Johanna Mikl-Leithner, deține majoritatea absolută, însă experții spun că sondajele s-ar putea schimba în timp. Partidul ar putea pierde circa zece procente și ar putea cădea la aproximativ 40%.

Pe de cealaltă parte se află FPO, Partidul Libertății. Acesta și-a dublat scorul, de la 14% la circa 25%. Pentru OVP, o scădere de până la 40% este considerat un rezultat catastrofal, având în vedere că formațiunea a guvernat în acest land mai multe decenii. De asemenea, în luna aprilie continuă alegerile regionale, care vor avea loc în Salzburg și în martie în Carinthia.

Potrivit statisticilor, doar circa 25% dintre alegători au încredere în clasa politică, după ce poporul a acuzat conducerea de corupție, a anunțat analistul politic Peter Filzmaier.

Alegerile din Austria Inferioară sunt unele dintre cele mai importante din Austria. Partidul OVP al lui Negammer conduce cu 37%, conform unui sondaj recent, adică majoritatea voturilor de care ar avea nevoie pentru a guverna land-ul fără a forma o coaliție.

Citește și: S-au reluat discuțiile cu Austria pentru aderarea României la Schengen. „Am convingerea că 2023 e anul aderării”

Cancelarul Karl Nehammer
Cancelarul Karl Nehammer

Alegerile din Austria Inferioară, motivul pentru care a fost blocată aderarea României la Schengen

Multă lume a speculat că aceste alegeri s-ar afla în spatele veto-ului impus de Austria în consiliul JAI, împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen, invocându-se migrația ilegală.

„Când Guvernul Austriei declară că se opune extinderii spaţiului Schengen şi aderării României pretextând că spaţiul Schengen este nefuncţional, uită să spună că fix cu 5 minute înainte votase pentru aderarea Croaţiei la spaţiul Schengen, deci pentru extinderea spaţiului Schengen.

Argumentele aduse de prim-ministrul Nehammer în ultimele luni nu au bază concretă, nu sunt susţinute de cifre concrete, reale, au doar scop electoral. Tot cu scop electoral a efectuat şi vizita în Bulgaria. Aşa cum am anticipat şi cum am şi declarat public înaintea vizitei, prim-ministrul Nehammer a mers în Bulgaria doar ca să îşi facă campanie electorală în Austria cu banii europeni”, a afirmat Siegfried Mureșan.

Citește și: Lovitura primită de cancelarul Austriei după ce a refuzat aderarea României în Schengen. S-a aflat acum

\Austria s-a opus prin veto, în luna decembrie a anului trecut, iar cancelarul Nehammer a cerut investiții în protecția frontierelor și o reducere a numărului de migranți ilegali. Cancelarul a cerut construirea unui gard la granița Bulgariei cu Turcia din bugetul european, însă Comisia Europeană l-a refuzat.

Totodată, Nehammer a fost în vizită în Bulgaria în urmă cu o săptămână pentru a inspecta granița turco-bulgară, alături de Gehard Karner, ministrul său de interne. Siegfriend Mureșan, europarlamentar român, spune că vizita lui Nehammer în Bulgaria a fost făcută din punct de vedere electoral.

Urmăriți Impact.ro și pe