Zi decisivă pentru Ion Iliescu. Instanța dă verdictul în Dosarul Mineriadei LIVE

Ana Anitoiu 02.12.2021, 12:43
Zi decisivă pentru Ion Iliescu. Instanța dă verdictul în Dosarul Mineriadei LIVE

Este o zi decisivă pentru Ion Iliescu, joi, 2 decembrie. Înalta Curte de Casație și Justiție ar urma să dea verdictul referitor la Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, după ce Parchetul General a cerut redeschiderea urmăririi penale împotriva fostului președinte al României, acum în vârstă de 91 de ani.

Ce vor procurorii să decisă instanța supremă în legătură cu Ion Iliescu

Procurorii speră ca instanța supremă să infirme o rezoluție pe care a dat-o în anul 2009 Laura Codruța Kovesi, care pe atunci era procuror general. Ea l-a scos pe Ion Iliescu de sub urmărire penală în Dosarul Mineriadei.

Mai exact, după restituirea la Parchet a dosarelor Mineriadei în care a fost inculpat Ion Iliescu, fostul șef de stat nu a mai fost urmărit penal. Motivul? Au fost emise ordonanțe în acest sens, în timpul mandatului Laurei Codruța Kovesi, în prezent procuror șef al Parchetului European.

Șefa Secției de Urmărire penală și Criminalistică (SUPC) din PICCJ, procuror-șef Adriana Denisa Cristodor, a infirmat ordonanțele semnate în mandatul Laurei Codruța Kovesi și a solicitat redeshiderea urmăririi penale pe numele lui Ion Iliescu, la instanța supremă, conform unor surse apropiate procesului ce se judecă în ședință secretă, citate de ziare.com.

Urmează ca judecătorul Mircea Mugurel Șelea de la Înalta Curte de Casație și Justiție să se pronunțe cu privire la cererea de redeschidere a urmăririi penale pentru infracțiuni împotriva umanității pe numele lui Ion Iliescu. Soluția a fost amânată de două ori.

Ion Iliescu. Instanta, verdictul in Dosarul Mineriadei
Ion Iliescu

Procurorii, pe urma lui Ion Iliescu

La data de 10 noiembrie, Parchetul General a precizat motivele pentru care Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât restituirea dosarului către Secția parchetelor militare pentru refacerea rechizitoriului. Procurorii au precizat că vor analiza motivarea cu celeritate și vor stabili măsurile necesare pentru soluționarea dosarului.

„(Decizia instanței supreme) a avut în vedere unele aspecte considerate neregularități ale rechizitoriului, precum și înlăturarea unor probe (înscrisuri). Urmărirea penală în ansamblul său, sub aspectul actelor de inculpare (punerea în mișcare a acțiunii penale), nu s-a reținut să fie afectată de motive de nelegalitate.

În intervalul de timp de la emiterea rechizitoriului (aprilie 2019) și până în prezent, conducerea PÎCCJ și a Secției parchetelor militare au continuat studiul jurisprudenței internaționale actualizate în materia infracțiunilor considerate crime împotriva umanității

pentru a adapta redactarea actelor procedurale în această materie la specificul evenimentelor istorice investigate și pentru a răspunde excepțiilor analizate de către ÎCCJ în hotărârile sale”, arată un comunicat al Parchetului General din 10 noiembrie.

La Parchetul Militar s-a întors, la decizia Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie, nu doar dosarul Mineriadei, ci și dosarul Revoluției din decembrie 1989. Laura Codruța Kovesi a semnat, când era procuror general al României, o rezoluție de scoatere de sub urmărirea penală a lui Ion Iliescu și din acest dosar.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...