Camera Deputaților a votat: Adrian Chesnoiu rămâne fără imunitate parlamentară

Elena Avramescu 28.06.2022, 14:38
Camera Deputaților a votat: Adrian Chesnoiu rămâne fără imunitate parlamentară

În cursul zilei de astăzi, Camera Deputaţilor dezbate şi votează cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de ridicare a imunităţii deputatului Adrian Chesnoiu, fost ministru al Agriculturii, a transmis Agerpres. Cu o zi în urmă, Comisia juridică a dat un raport favorabil ridicării imunităţii parlamentare a lui Chesnoiu, cu 18 voturi „pentru” şi 3 „împotrivă”.

Adrian Chesnoiu rămâne fără imunitatea parlamentară

Update 28 iunie, ora 14:30. Camera Deputaților a votat marți pentru ridicarea imunității parlamentare a lui Adrian Chesnoiu. DNA poate începe urmărirea penală asupra fostului ministru al Agriculturii. Decizia a fost luată de parlamentari cu 251 de voturi „pentru” și 25 „împotrivă”.

Știrea inițială:

Conform regulamentului Camerei, votul va fi secret cu bile, iar raportul Comisiei juridice se va aproba prin votul secret al majorităţii membrilor prezenţi.

În plus, preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a declarat că parlamentarii social-democraţi vor vota pentru ridicarea imunităţii în cazul lui Adrian Chesnoiu.

„Categoric (vor vota pentru ridicarea imunităţii – n.r.). E o decizie luată, mai ales că Adrian Chesnoiu ne-a rugat să facem acest lucru, indiferent de poziţia Comisiei juridice”, a arătat Ciolacu, într-o declaraţie acordată presei.

La data de 23 iunie, procurorul general a transmis Camerei Deputaţilor referatul DNA cu scopul de a se exercita prerogativa de a cere urmărirea penală faţă de Adrian Chesnoiu.

„Sesizarea are în vedere cercetările pentru săvârşirea, în exercitarea funcţiei de ministru, a infracţiunilor de instigare (sub forma participaţiei improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite,(…) şi de abuz în serviciu (…) dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (…)”, găsim notat în scrisoare.

Criza alimentară din România, explicată de ministrul Agriculturii
Fostul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu

Pe lângă asta, procurorul general a transmis şi dosarul în original. La ceva timp după, Adrian Chesnoiu a anunţat că se retrage din funcţia de ministru şi se autosuspendă din Partidul Social Democrat și chiar le-a cerut deputaţilor să voteze pentru ridicarea imunităţii parlamentare.

„Nu am săvârșit nicio faptă de natură penală sau de corupție și mi-am desfășurat mereu cu integritate și cu dedicare activitatea mea executivă! În urma apariției în spațiul public a unor suspiciuni cu privire la activitatea mea ministerială, am luat următoarele decizii:

Le solicit tuturor deputaților din toate partidele vot pentru ridicarea imunității parlamentare, deoarece eu consider că suntem cu toții egali în fața legii și vreau să am posibilitatea de a elimina orice potențială suspiciune! Mă retrag din funcția de ministru – nu vreau să planeze nicio suspiciune asupra activității mele guvernamentale. De asemenea, mă autosuspend din Partidul Social Democrat!

Vă mulțumesc tuturor celor care aveți încredere în mine, în nevinovăția mea și în toate lucrurile bune pe care le-am făcut! Doamne ajută!”, a scris Chesnoiu pe Facebook.

Procurorii DNA vor să îl pună sub acuzare pe ministrul Agriculturii pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și patru fapte de instigare la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații care nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...