Zgomotul ciudat pe care îl scoate o gaură neagră. Imaginile publicate în premieră de NASA

Ioana Bucur 23.08.2022, 16:39
Zgomotul ciudat pe care îl scoate o gaură neagră. Imaginile publicate în premieră de NASA

Subiect al multor studii și cercetări, nelipsită din scenariile filmelor și serialelor SF, astăzi, o mică parte din misterul ce o înconjoară a fost elucidat. Specialiștii de la NASA au publicat, în premieră, o înregistrare în care se poate auzi zgomotul ciudat pe care îl scoate o gaură neagră. Imaginile au făcut furori în mediul online, strângând aproape jumătate de milion de reacții din partea internauților.

Înregistrare publicată de NASA în premieră

O premieră absolută dezvăluită de specialiștii de la NASA pentru oamenii din întreaga lume. Agenția Spațială a publicat recent, în mediul online, o înregistrare audio în care se poate auzi zgomotul ciuda pe care îl scoate o gaură neagră.

Clipul redă undele sonore emise de o gaură neagră de dimensiuni uriașe din centrul roiului de galaxii Perseus, adică la nu mai puțin de 200 de milioane de ani lumină depărtare de planeta noastră, notează The Guardian.

Încă din anul 2003 s-a știu că din acel colț al universului se aude „ceva”. În urma cercetărilor făcute, astronomii au ajuns la concluzia că valurile de presiune pe care acea gaură neagră le emite pot fi exprimate printr-o notă muzicală imposibil de perceput de urechea umană, ea fiind cu nici mai mult nici mai puțin de 57 de octave sub nota Do.

NASA a găsit o soluție pentru a depăși acest obstacol, sunetul fiind editat astfel încât să poată fi receptat de aparatul auditiv al omului. Specialiștii l-au combinat cu „alte date” și l-au și amplificat, precizând că vechea idee că în spațiu nu există zgomote este falsă.

Această teorie, ce se dovedește a fi greșită, a pornit de la „faptul că majoritatea spațiului este un vid care nu permite undelor sonore să se deplaseze. Un roi de galaxii are așa de mult gaz încât am putut să captăm un sunet real. Aici este amplificat și amestecat cu alte date pentru a auzi o gaură neagră!”, se precizează în mesajul atașat înregistrării audio.

Cercetatorii au descoperit o gaura neagra care se extinde masiv

Cu ce se aseamănă zgomotul ciudat pe care îl scoate o gaură neagră.

Ce zgomot face o gaură neagră? Acesta este asemănător unui huruit sau mârâit, amintind poate de un tunel prin care circulă vântul în rafale puternice.

Pe Twitter, postarea a strâns aproape jumătate de milion de reacții și peste nouă mii de comentarii. Mulți internauți au spus că sunetul este exact cum s-ar fi așteptat, alții au mărturisit că i-a dus cu gândul la filmele de groază.

„Te așteptai cumva ca o gaură neagră o să sune ca niște fantome îngrozitoare și nu ca valurile calme ale oceanului”

Suntetul a fost înregistrat în luna mai a acestui an de Observatorul NASA Chandra X-Ray și poate fi ascultat în videoclipul de mai jos:

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...