Zgomot bizar, înregistrat în timpul cutremurului din Turcia. Ce s-a auzit din subteran, frecvența nu e percepută în mod normal de oameni

Beatrice Dumitru 06.02.2023, 17:43
Zgomot bizar, înregistrat în timpul cutremurului din Turcia. Ce s-a auzit din subteran, frecvența nu e percepută în mod normal de oameni

Turcia a fost lovită de un cutremur cu o magnitudine de 7,8 grade pe scara Richter, fiind cel mai grav seism care a avut loc în țară în acest secol. Orice cutremur are o amprentă sonoră, iar o universitate din Turcia a publicat sunetul sinistru al seismului în urma căruia și-a pierdut viața peste 1.000 de oameni, iar mii de clădiri s-au părbușit.

Sunetul sinistru al cutremurului din Turcia de 7,8 grade

Cutremurul uriaș cu magnitudinea de 7,8 grade, care a avut loc la primele ore ale acestei dimineți de iarnă, s-a produs în centrul Turciei și nord-vestul Siriei și a devastat țara. Acesta a fost urmat după amiază de un alt seism mare cu magnitudinea de 7,7 grade, iar bilanțul morților a ajuns la peste 2.300 în cele două țări. De asemenea, au fost rănite cel puțin 8.500 de răniți și 2.834 de clădiri s-au prăbușit.

Orice cutremur are o amprentă sonoră, iar o universitate din Turcia a înregistrat și a publicat sunetul sinistru al cutremurului de 7,8 grade pe scara Richter. Înregistrarea surprinde sunetul generat în momentul în care undele seismului se ciocnesc de rocile subterane, notează publicația turcă Cumhuriyet.

Hamdullah Livaoglu, cercetător la Universitatea Kocaeli, a subliniat că urechea umană nu poate surprinde suntele cu frecvențe mai mici de 20 de Hz și că frecvențele semnalului emis de cutremur se situează sub acest prag. Acesta a mai precizat că atunci când sunt analizate caracteristicile sonore ale acestui cutremur devastator se observă în mod straniu că cea mai mare parte a energiei este descărcată în aproximativ 140 de secunde. El a mărturisit că sunetul generat i se pare „înspăimântător”.

UE, ajutor pentru Turcia

Cutremurul a avut peste 45 de replici, toate cu magnitudinea peste 4 grade. UE va convoca o reuniune de „răspuns la criză” luni seară, după cutremurele care au afectat Turcia și Siria, iar discuția, în colaborare cu Comisia Europeană, va urmări coordonarea măsurilor de sprijin ale blocului comunitar.

Uniunea Europeană a anunțat deja că mobilizează echipe de căutare și salvare pentru Turcia și oferă servicii de cartografiere de urgență prin sistemul său de satelit Copernicus.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...