Editorial Alin Buzărin

Putin e criminal, dar și Zelensky poate face greșeli

Alin Buzărin 28.02.2022, 17:16
Putin e criminal, dar și Zelensky poate face greșeli

Învelit într-un adevărat giulgiu de simpatie internațională, președintele Ucrainei e pe cale să comită erori majore. Să nu aibă cineva impresia, citind doar titlul și subtitlul acestui editorial, că rândurile următoare ar încerca să cauționeze măcar un miligram din enormitatea nedoritului război la care suntem siliți să asistăm.. Să fie clar de la început! Invazia rusă pe pământ ucrainean e oneroasă, absurdă, intolerabilă și pune în pericol însăși civilizația mileniului trei. Vladimir Putin e personajul cel mai detestat și cel mai detestabil dintre toți cei aproape opt miliarde de oameni trăitori în acest moment pe Pământ. Niciun atom de toleranță pentru un asemenea om și pentru o asemenea invazie barbară!

Personajul pozitiv

Însă, atunci când personajele negative se scot ele însele în evidență, cazul lui Putin, e nevoie, măcar pentru restabilirea echilibrului narativ al poveștii, de personaje pozitive care să contrabalanseze răul care ne înconjoară. De câteva zile, planeta migălește la rama tabloului lui Volodimir Zelensky, deja zugrăvit de întreaga omenire în cele mai optimiste culori. A fost desăvârșită fresca unui erou, a unui politician care îmbracă veșmânt de oștean și nu pregetă să coboare în tranșee pentru a-și apăra țara. A unui ins demn de dimensiunea morală a mileniului trei, a unui propovăduitor neobosit al valorilor care trebuie să ne guverneze pe toți: Patrie, Familie, Neam, Dumnezeu! Înduioșător de-a dreptul, ce bine a nimerit planeta portretul omului zilei!

Președintele Zelenski vrea în UE, dar pune arma în mâinile pușcăriașilor
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski

Mici scăpări

Cum la război e indicat să nu-ți scape nimic, într-o pauză de pe câmpul de luptă liderul de la Kiev s-a gândit că deși e înveșmântat în vestă antiglonț, n-ar fi rău să reîmbrace totuși pentru câteva clipe haina politicianului. Astfel costumat, a mulțumit în scris românilor pentru ajutorul acordat ucrainenilor în ultimele zile, sub diverse aspecte. Ba l-a și tăguit pe Klaus Iohannis, pentru ca mesajul să se circumscrie întrutotul cerințelor de comunicare ale mileniului trei, unde dacă nu ești tăguit, nu exiști. Însă abilul diplomat a uitat (sau a omis) să scrie vreo silabă despre soarta celor măcar 300.000 de etnici români care trăiesc pe teritoriul Ucrainei, mai cu seamă în Transcarpatia, în nordul Maramureșului nostru. Cetățeni ucraineni, al căror președinte Domnia Sa este.

Spre UE, înainte!

Mai departe, în aceste zile fostul comediant și scenarist cere includerea imediată a Ucrainei în UE, pentru că, nu-i așa, țara vecină nouă apără în fond întregul continent, întreaga Uniune Europeană, poate chiar întreaga civilizație planetară. Cerere care s-ar putea să-i fie satisfăcută, pentru că în situații excepționale se pot lua măsuri excepționale.

Cu Statul de Drept cum rămâne?

Concomitent cu imperioasa și emoționanta sa cerere, Zelensky mai vrea să facă ceva. Anume să-i elibereze din închisorile ucrainene pe acei luptători condamnați și încarcerați pentru diverse delicte, dar a căror experiență militară ar putea fi utilă pe câmpul de luptă. Cu alte cuvinte, Zelensky vrea să pună arma în mână unor pușcăriași. Cum un stat care vrea să acceadă numaidecât în UE trebuie să fie obligatoriu un stat de drept, guvernat de legi clare, nesocotirea unor hotărâri judecătorești care le-au impus unor anumiți cetățeni penitenciarul, e inacceptabilă. E ca la noi, cu cinci veacuri în urmă, când Vlad Țepeș scotea hoții de la sare și-i trimitea pe câmpul de luptă, să dea piept cu turcii!

Urmăriți Impact.ro și pe
Alin Buzărin
Editorialist, un gazetar cu o vastă experianță în presa din România, Alin Buzărin semnează de două ori pe săptămână opinii și editoriale pentru Impact.ro. Cel mai probabil îl...