Zeci de şcoli se închid în România. Rata de infectare creşte de la o zi la alta

Ana Anitoiu 24.09.2021, 13:39

Zeci de şcoli se închid în România, în contextul în care rata de infectare cu noul coronavirus creşte de la o zi la alta în țară. Ministerul Educației a anunțat, vineri, în ce localități vor fi nevoiți copiii și adolescenții să revină la cursurile online.

În ce localități din România se închid școlile

Așadar, potrivit unui document publicat de Ministerul Educației, elevii din 54 de localități din țară sunt nevoiți să facă școală online, deoarece rata de infectare cumulată la 14 zile a depășit nivelul de 6 la mia de locuitori.

Conform documentului, pe primul loc în clasamentul localităților cu cea mai mare incidență din țară se află Cătina, din județul Cluj, unde rata a ajuns la 12,08.

În clasament urmează localitățile: Ploscoș (Cluj) – 9,66, Șeica Mică (Sibiu) – 9,48, Pojejena (Caraș-Severin) – 9,47, Bârsana (Maramureș) – 9,1 și Bara (Timiș) – 9,06. Deschideți galeria foto de mai sus pentru a vedea lista localităților în care școlile se închid.

Conform regulilor pentru începerea anului școlar 2021-2022 ce au fost anunțate de miniștrii Educației și Sănătății, școlile de închid în localitățile în care incidența depășește pragul de 6 la mie, iar cursurile continuă în mediul online. Creșele și grădinițele pot funcționa în continuare până la declararea carantinei la nivel local.

Zeci de scoli se inchid in Romania. Rata de infectare creste de la o zi la alta
O sala de clasa goala

Sorin Cîmpeanu, despre testarea Covid-19 în școli

Anterior, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a îndemnat la vaccinarea împotriva coronavirusului și a spus că susține testarea Covid-19 în unitățile de învățământ. Oficialul a precizat că este luată în calcul testarea și la cei care nu au simptome ale infectării cu noul coronavirus.

“Testarea e asigurată pentru toți elevii și profesorii care prezintă simptome, plus pentru contacții direcți din școli. Sunt discuții și cu privire la o testare în alte cazuri.

Poate fi (posibilă testarea în școli în absența simptomelor, n.r.). Mă refer la faptul că se discută, e un subiect în discuție. O decizie se va lua cât se poate de repede. E interesul nostru să ținem școlile deschise”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Testarea periodică în școli, cerută de Alexandru Rafila

De asemenea, Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a cerut testarea periodică a copiilor în școlile din țară. Medicul este de părere că acest lucru ar trebui să se întâmple măcar săptămânal.

”În primul rând, adulții care trăiesc împreună cu copiii, părinții sau alte rude apropiate, ar trebui să fie vaccinate, asta e o măsură care previne îmbolnăvirea copiilor și sigur, dacă există copii cu vârsta mai mare de 12 ani în familie, e bine să fie vaccinați și ei”, a mai spus Alexandru Rafila.

Pe de altă parte, ministrul Educației a declarat că părinții din România nu sunt de acord cu folosirea testelor antigen în școli și că deocamdată testele non-invazive, pe bază de salivă, nu au fost omologate de Agenția Europeană a Medicamentului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...