Zeci de români candidează la alegerile locale din Danemarca. Ce planuri au pentru ţara care i-a “adoptat”

Ioana Bucur 16.11.2021, 16:30
Zeci de români candidează la alegerile locale din Danemarca. Ce planuri au pentru ţara care i-a “adoptat”

Au plecat din țara natală hotărâți să își ofere lor și copiilor lor o șansă la o viață mai bună. Acum, vor să lase o amprentă importantă în societatea care i-a adoptat. Zeci de români candidează la alegerile locale din Danemarca. Cum au ajuns să facă pasul cel mare și ce planuri au, în cazul în care vor fi aleși.

Românii care candidează la alegerile locale din Danemarca

Astăzi, în jur de 40.000 de români numesc Danemarca „acasă”. Pentru ei, țara din nordul Europei cu o populație de aproape șase milioane de suflete a devenit șansa la o nouă viață, însă drumul nu a fost ușor pentru toți.

Marți, toți cei cu drept de vot sunt chemați la urne pentru a-și alege noii reprezentanți. În mod surprinzător, nici mai mult nici mai puțin de 21 de români candidează la alegerile locale din Danemarca, pentru funcțiile de consilieri locali sau consilieri regionali. De ce? De la tânărul format acolo, la fostul militar care și-a pierdut un copil sau tânăra care vrea să construiască o punte între danezi și străini, acești români își doresc să își ajute comunitățile care i-au adoptat.

În vârstă de 31 de ani, Narcis George Matache a ajuns în Danemarca pentru studii, plecând dintr-un sat vasluian. Este antreprenor, are o companie de publicitate și oferă consultanță pentru câțiva politicieni. Românul își dorește postul de consilier regional în regiunea Iutlanda de Nord. Nu vorbește despre schimbare ci despre reprezentare.

„Nu aș zice că unul dintre românii care candidează la aceste alegeri vine cu un mesaj de schimbare. Mai degrabă venim cu un mesaj de reprezentare și transmitem ideea că vrem să fim prezenți la masa unde se iau decizii, pentru că și noi plătim taxe și am vrea să ne asigurăm că acele resurse se duc și către comunitatea noastră”, a spus Narcis, citat de Digi24.

Zeci de români candidează la alegerile locale din Danemarca
Ioan Rusu

„Copilul mi-a murit cu zile, consider eu. Și medicii au recunoscut că au greșit…”

Ioan Rusu trăiește de aproape 13 ani în Danemarca. Când a decis că a venit momentul să plece din România, și-a dat demisia din MApN. În țara scandinavă, a făcut o școală de agricultură, iar acum este fermier, lucrând pentru o companie care se ocupă cu creșterea porcilor.

Motivul din spatele candidaturii sale este, din nefericire, o dramă teribilă.

„La începutul acestui an, eu și soția mea am trecut printr-un șoc. Soția mea era însărcinată și, deși celelalte controale nu semnalaseră nimic, ea nu a mai simțit nicio mișcare în burtică.

Doctorii au programat-o la naștere pe 4 februarie. Am dus-o la spital pe 2 februarie. Când copilul a fost scos, era deja mort”, a povestit Ioan Rusu, subliniind că sarcina nu a fost monitorizată corect de către medici.

Căutând o modalitate de a trece peste pierderea uriașă, Ioan și-a dorit să facă o schimbare, să facă în așa fel încât nicio altă familie să nu mai treacă printr-o experiență similară. Mulți dintre prieteni i-au spus că soluția ar fi intrarea în politică.

„Am făcut o plângere. Copilul mi-a murit cu zile, consider eu. Și medicii au recunoscut că au greșit, în sensul că nu au monitorizat atent sarcina Danielei (soția lui Ioan Rusu). Am depus documentul la dosar”, a spus Ioan Rusu.

Programul său electoral cuprinde trei puncte majore:

  1. O mai bună monitorizare a femeilor însărcinate pentru a preveni moartea copilului;
  2. Instruire pentru profesioniștii din domeniul sănătății pentru a îmbunătăți contactul cu utilizatorii non-danezi ai sistemului de sănătate;
  3. Aplicațiile de sănătate trebuie să fie cel puțin bilingve.

„Copilul meu e îngropat aici, ăsta e motivul principal pentru care candidez. Cu greu, noi am reușit să ne integrăm, însă pentru mulți alții procesul e foarte complicat. Eu vreau să schimb o mentalitate.

Danemarca are facilități, are aparatură medicală performantă, dar asta doar în orașele mari. Consiliul Regional, la care candidez, administrează sistemul de sănătate și eu vreau să schimb niște lucruri în această direcție”, a mai spus Ioan Rusu, pentru sursa citată.

Urmăriți Impact.ro și pe