Zeci de nave militare ruseşti, în largul insulelor Hawaii. Aşa ceva nu s-a mai văzut din timpul Războiului Rece

Iancu Andreea 24.06.2021, 14:50
Zeci de nave militare ruseşti, în largul insulelor Hawaii. Aşa ceva nu s-a mai văzut din timpul Războiului Rece

Un eveniment nemaivăzut a avut loc în largul insulelor Hawaii în urmă cu doar câteva zile, când zeci de nave militare rusești au fost semnalate în apropiere de coasta americană. Recent, ministerul rus al Apărării a făcut public un clip în care se dezvăluie prezența unor nave militare aparținând Rusiei, în largul coastelor Hawaii. Dincolo de motivul din spatele acestor manevre militare, prezența acestora a uimit chiar și prin simplul fapt că navele rusești nu au mai apărut în Oceanul Pacific din timpul Războiului Rece.

Zeci de nave militare ruseşti, în largul insulelor Hawaii. Care este motivul prezenței lor în apele Oceanului Pacific

Americanii au putut observa cum în largul coastelor Hawaii are loc o adevărată desfășurare de forțe miliare, după ce mai multe nave militare rusești au fost surprinse în apele Oceanului Pacific. În plus, un clip postat de ministerul rus al Apărării dezvăluie și motivul prezenței acestora. Scufundarea unui portavion în apropiere de coasta hawaiiană face parte dintr-o serie de exerciții navale mai ample ale Rusiei în Oceanul Pacific. Totuși, surprinzător este faptul că militarii ruși nu au mai fost prezenți în această regiune de la Războiul Rece încoace.

Exercițiile militare au avut drept protagoniști 40 de nave de suprafață, dar și avioane anti-submarin, aeronave de luptă şi bombardiere cu rază lungă de acţiune. Acestea desfășoară un exercițiu naval amplu din 17 iunie, incluzând și simulări de luptă. Deși Rusia susține că acestea se se desfășoară la o distanță de 500 de kilometri de Hawaii, imaginile din satelit surprinse în data de 19 iunie arată că navele de luptă se află la aproape 50 de kilometri distanță de coastă.

Zeci de nave militare rusești în largul insulelor Hawaii
Mai multe nave militare rusești face exerciții în apele Oceanului Pacific

“Comandamentul Statelor Unite din zona Indo-Pacific monitorizează atent navele ruseşti”

Începând din 17 iunie, Marina SUA a permis USS Carl Vinson și grupului de luptă aferent să execute exerciții militare în apropiere de Hawaii, fără a menționa însă motivul prezenței lor în apele Pacificului. Un purtător de cuvânt al navei rusești posta pe 18 iunie un mesaj pe contul de Twitter explicația:

Vinson tranzitează cu USS Dewey zona de operare a insulelor Hawaii. Vinson participă la operaţiuni integrate cu forţele armate, Corpul de infanterie, Forţele Aeriene şi Paza de Coastă, efectuând antrenamente pentru o varietate de misiuni, de la raiduri pe distanţă mare până la războiul antisubmarin, se arată pe contul de Twitter.

Cele două detașamente ar fi organizat misiuni care să rezolve “sarcinile de detectare, contracarare şi livrare a loviturilor de rachete împotriva unui grup de atac al portavionului unui inamic simulat”, potrivit unei declarații a Ministerului Apărării din Rusia. În plus, dincolo de navele anti-portavion maritim, grupul de atac şi-a testat și disponibilitatea pentru misiunile antiaeriene şi antisubmarine, a mai adăugat Ministerul Apărării din Rusia. Cu toate acestea, americanii continuă să monitorizeze regiunea.

Comandamentul Statelor Unite din zona Indo-Pacific monitorizează atent navele ruseşti care operează în prezent în apele internaţionale din oceanul Pacific de Vest. Ca parte a misiunilor noastre zilnice obişnuite, urmărim îndeaproape toate navele din regiune şi operaţiunile avioanelor de patrulare maritimă, a navelor de suprafaţă, a declarat căpitanul Mike Kafta, purtătorul de cuvânt al unităţii din Hawaii.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI