Zacusca de pește cu care un bucătar român a dat lovitura în Marea Britanie. Pune în ea un ingredient secret

Stan Filon 29.12.2021, 13:44
Zacusca de pește cu care un bucătar român a dat lovitura în Marea Britanie. Pune în ea un ingredient secret

Aceasta este rețeta de zacuscă de pește cu care un bucătar român a dat lovitura în Marea Britanie! Străinii o adoră, iar românul este unul dintre cei mai apreciați chefi. Vorbim despre bucătarul buzoian Cristi Dobre, care i-a cucerit pur și simplu pe străini cu rețeta din România.

Zacusca de pește, delicatesa care i-a cucerit pe străini

Când aud de zacuscă, românii se gândesc imediat la preparatul din legume pe care mai toți îl au în cămără. Ei bine, aceasta a fost reinterpretată, mai ales în Delta Dunării, acolo unde peștele se găsește din belșug. Astfel, a rezultat zacusca de pește. Pentru un astfel de preparat, aveţi o gamă largă de peşte la dispoziţie, chiar la noi în țară, dar este binevenit și macroul, de altfel un pește foarte gustos. Rețeta de zacuscă din pește este simplu de făcut.

”Vă propun o zacuscă pe care o folosesc ca antreu în străinătate, servită de obicei pe bruschete de pâine sau crostini, unse cu unt şi usturoi, acompaniate de o feliuţă de şuncă pe grătar sau rumenită în cuptor pe hârtie de copt”, ne explică Chef Cristi Dobre.

Zacusca de peste cu care un bucatar roman a dat lovitura in Marea Britanie
Zacusca de peste cu care un bucatar roman a dat lovitura in Marea Britanie

Ingredientele de care avem nevoie pentru prepararea zacuscăi pescăreşti sunt:

  • 1,5  kg. macrou
  • 500 grame somon
  • 500 grame ton
  • 5 frunze de Dafin
  • 1 lingură boabe de piper
  • 1 lingură boabe de ienibahar
  • jumătate de căpăţână de usturoi, strivit în coajă
  • 2 litri oţet alb
  • 2 linguri de zahăr
  • 1 lingură de sare

Se pune la fiert peştele curăţat, fără cap şi coadă, în doi litri de apă, la care am adăugat în prealabil cei doi litri de oţet plus ingredientele de mai sus. Firbem până când carnea se desprinde de pe oase. ”Conţinutul se pune la răcit şi la scurs, după care îndepărtăm oasele mari cu atenţie.  În cazul în care rămân oase mici, nu-i nicio problemă, pentru că ele vor fi măcinate şi nu se vor simţi”, spune Chef Cristi Dobre.

După acest pas, urmează să pregătim zacusca tradițională, din legume:

  • 300 ml Ulei
  • 3 kg de vinete
  • 1 kg de ceapă albă
  • 2 kg de ardei roşu kapia
  • 1 kg roşii
  • 2 linguri de bulion de ardei
  • 1 lingură de zahăr
  • 2 foi de dafin
  • 2 căţei de usturoi zdrobiţi şi tocaţi
  • sare – după gust şi piper măcinat proaspăt
  • 10 boabe de piper

Se coc vinetele și ardeii în cuptor sau pe grătar. Vinetele se spală bine și se pun la scurs, ardeii îi curățăm și pe ei, le scoatem seminșele, apoi îi tăiem în bucățele mici. Roșiile se dau la mașina de tocat sau prin blender. Vinetele scurse vor fi și ele tocate. După ce am pregătit toate aceste legume, tocăm ceapa mărunt sau o trecem prin maşina de tocat carne. Astfel, ea nu se va mai prăji, ci va fierbe mai mult în zeama proprie şi în ulei.

”În vasul în care vreţi să preparaţi zacusca, de preferat o oală cu fundul gros, încalziţi uleiul, puneţi ceapa la înabuşit şi amestecaţi cât mai des. După aproximativ 15-20 minute adăugaţi sucul de roşii, dafinul, piperul, usturoiul, zahărul, bulionul de ardei. Amestecaţi şi lăsaţi să fiarbă împreună aproximativ 15 minute. Puneţi ardeii tăiaţi fâşii şi vinetele tocate. Fierbeţi la foc mic sau puneţi compoziţia la cuptor pentru aproximativ o oră. Amestecaţi cât mai des să nu se lipească. Presăraţi sare după gust şi condimentaţi”, explică Chef Cristi Dobre

După ce am obșinut zacusca de legume, o lăsăm să se răcească, după care amestecăm peștele cu legumele respective. ”Peştele trebuie să rămână în bucăţi vizibile, în aşa fel încât la servire să se deosebească de zacusca tradiţională. Mie îmi place să adaug în zacuscă, pentru un gust mai intens, macrou file afumat, la fel, rupt bucăţele”, spune bucătarul buzoian Cristi Dobre. Zacusca de pește merge foarte bine pe felii de pâine coapte la cuptor. Vă dorim poftă bună!

Urmăriți Impact.ro și pe