Xi Jinping și Putin, întâlnire de gradul 0 în Rusia. Întrevederea este programată pentru săptămâna următoare

Elena Avramescu 17.03.2023, 10:48
Xi Jinping și Putin, întâlnire de gradul 0 în Rusia. Întrevederea este programată pentru săptămâna următoare

Astăzi s-a aflat că în perioada 20 – 22 martie președintele chinez Xi Jinping se va afla în Rusia pentru o vizită de stat, după ce a fost invitat de Vladimir Putin, a transmis Kremlinul vineri, citat de Reuters.

Xi Jinping și Putin au stabilită o întâlnire în Rusia

Această vizită importantă pentru cele două state se face în contextul în care China se oferă să medieze pacea în Ucraina, un efort care a fost întâmpinat cu scepticism în Vest, având în vedere sprijinul diplomatic oferit de Beijing Rusiei.

„În timpul discuțiilor, ei vor discuta probleme de actualitate privind continuare dezvoltării cuprinzătoarelor relații de parteneriat și cooperare strategică dintre Rusia și China. Un număr de documente bilaterale importante vor fi semnate”, a notat Kremlinul.

Cu ceva timp în urmă China și Rusia au încheiat un parteneriat fără limite, mai precis în februarie 2022, atunci când Putin a vizitat Beijingul la deschiderea ultimei Olimpiade de Iarnă, cu fix câteva săptămâni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina. Astfel că de atunci, cele două state nu au încetat să-și reafirme soliditatea relațiilor.

În plus, schimburile comerciale dintre cele două țări au crescut vertiginos începând de la invazie, iar China este cel mai mare cumpărător de petrol din Rusia, fiind și o sursă cheie de venituri pentru Moscova.

Vladimir Putin, intalnire de foc cu liderul chinez Xi Jinping
Vladimir Putin si Xi Jinping

Reacția NATO și UE

Cu mai puțin de o lună în urmă, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a reacţionat la propunerea chineză de încetare a focului în Ucraina, spunând că Beijingul nu are prea multă credibilitate ca mediator din cauza relației apropiate cu Rusia.

„China nu are prea multă credibilitate pentru că ei nu au fost în stare să condamne invazia ilegală a Ucrainei”, a spus acesta reporterilor la Tallinn (Estonia), ținând să adăuge faptul că Beijingul a semnat un acord cu preşedintele rus Vladimir Putin cu doar câteva zile înainte de invazie.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a considerat că statul chinez nu a venit cu un plan de pace, ci cu nişte principii.

„Trebuie să le vedem într-un anumit context şi acesta este contextul pe care China şi l-a asumat deja, alegând de partea cui este, prin semnarea, de exemplu, a unei prietenii nelimitate (cu Rusia) chiar înainte de invazie. Aşa că ne vom uita la principii, desigur, dar o vom face în contextul în care China s-a poziţionat deja de o parte”, a spus aceasta.

Recent, guvernul chinez a solicitat de urgență Rusiei şi Ucrainei să reia dialogul, astfel că a respins orice recurgere la armele nucleare. Se pare că toate acestea au fost scrise într-un document în 12 puncte ce a fost publicat la un an de la începerea războiului.

„Toate părţile ar trebui să sprijine Rusia şi Ucraina să lucreze în aceeaşi direcţie şi să reia dialogul direct cât mai curând posibil” în vederea unei soluţii paşnice. Toate părţile trebuie să rămână raţionale şi să dea dovadă de reţinere, să evite agravarea tensiunilor şi să prevină deteriorarea în continuare a crizei sau chiar scăparea sa sub control”, comunicat Ministerul Afacerilor Externe de la Beijing.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...