Xi Jinping l-a sunat pe Volodimir Zelenski. Ce sfaturi i-a dat liderul chinez în privința războiului

Ana-Maria Tudor 26.04.2023, 16:54
Xi Jinping l-a sunat pe Volodimir Zelenski. Ce sfaturi i-a dat liderul chinez în privința războiului

Președintele chinez Xi Jinping a avut o primă discuție telefonică cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, de la invazia Rusiei din februarie anul trecut. Potrivit presei de stat chineze, Xi Jinping a subliniat importanța ‘discuțiilor și negocierilor’ ca fiind ‘singura soluție’ pentru a pune capăt conflictului.

Zelenski, cutremurat de filmările în care rușii decapitează presupuși prizonieri ucraineni:

Cei doi lideri au purtat o discuție semnificativă despre soluționarea conflictului din Ucraina

Președintele chinez Xi Jinping a avut o conversație telefonică cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit presei de stat chineze. În timpul discuției, Xi a subliniat faptul că discuțiile și negocierile reprezintă singura soluție pentru a pune capăt conflictului din Ucraina. Deși China este oficial neutră în acest conflict, președintele chinez nu a condamnat invazia rusă. Prima discuție telefonică dintre cei doi lideri de la începutul invaziei rusești a fost descrisă ca fiind „lungă și semnificativă”, potrivit spuselor președintelui ucrainean.

Volodimir Zelenski a primit numeroase sugestii din partea comunității internaționale pentru a găsi o soluție care să ajute la încetarea conflictului. Una dintre sugestiile primite a fost un plan de pace propus de China, care cere o soluționare politică a crizei prin intermediul unui set de 12 puncte. Acestea includ încetarea ostilităților, reluarea negocierilor de pace și sprijinul pentru reformele politice și economice în Ucraina.

China a solicitat evitarea atacurilor asupra civililor

Într-un tweet confirmat de un oficial al președinției, Zelenski a declarat că a avut o convorbire telefonică lungă și semnificativă cu președintele chinez Xi Jinping, afirmând în repetate rânduri că ar fi deschis la discuții cu acesta.

În luna februarie a acestui an, Beijingul a dezvăluit că a pus la punct un plan care ar putea aduce pacea. Cele 12 puncte pentru rezolvarea crizei din Ucraina, promovează o soluționare politică a conflictului. Planul îndeamnă la încetarea ostilităților și la reluarea negocierilor de pace.

China a solicitat ambelor părți implicate în conflictul din Ucraina să respecte dreptul internațional umanitar și să evite atacarea civililor și a clădirilor. În luna februarie, Beijingul a dezvăluit un plan de pace cu 12 puncte, cunoscut ca „Poziția Chinei cu privire la soluționarea politică a crizei ucrainene”. Aceste puncte includ respectarea suveranității tuturor țărilor, oprirea luptei și începerea discuțiilor de pace, protecția civililor și a prizonierilor de război, precum și promovarea reconstrucției postbelice. Planul mai prevede și menținerea securității centralelor nucleare, reducerea riscurilor strategice, garantarea exportului de cereale, oprirea sancțiunilor unilaterale și asigurarea stabilității lanțurilor industriale și de aprovizionare.

Urmăriți Impact.ro și pe