Wimbledon 2022. Când începe, cine sunt favoriții, tragere la sorți, calendar

Stan Filon 24.06.2022, 09:14
Wimbledon 2022. Când începe, cine sunt favoriții, tragere la sorți, calendar

Wimbledon 2022. Când începe, cine sunt favoriții, tragere la sorți, calendar, tot ce trebuie să știi despre acest turneu de tenis. Pasionații de tenis se întreabă când începe Wimbledon 2022, cine sunt favoriții, când au loc tragerile la sorți și care este calendarul. Ei bine, Impact.ro vă aduce toate aceste date, pentru a nu rata meciurile jucătorilor preferați!

Turneul Wimbledon revine în 2022 cu premii record, în încercarea de a atrage cât mai mulți sportivi, în contextul în care anul acesta nu se vor acorda puncte de clasament. Sportivii nu vor primi puncte ATP și WTA, după ce s-a decis ca tenismenii ruși și bieloruși să nu participe la această ediție, așadar prin acordarea unor premii foarte mari se încearcă evitarea unui posibil boicot din partea celorlalți sportivi.

Wimbledon 2022. Când începe, cine sunt favoriții, tragere la sorți, calendar

Wimbledon 2022 revine însă cu reguli noi, cel puțin pentru anul în curs. Sportivii nu vor primi puncte ATP și WTA, deoarece organizatorii londonezi au vrut să tragă un semnal puternic de alarmă asupra războiului din Ucraina, astfel încât au interzis participarea la ediția de anul acesta a sportivilor din Rusia și din Bielorusia.

Astfel s-a ajuns ca cei doi campioni care vor străluci anul acesta la Wimbledon vor pleca acasă cu un premiu de nu mai puțin de 2 milioane de lire sterline. Pentru locurile secunde, organizatorii oferă premii de 1 milion de lire sterline, așadar competiția va fi foarte atractivă din punct de vedere material. Sportivii învinși în prima rundă vor pleca și ei acasă cu 50.000 de lire sterline.

Wimbledon 2022. Cand incepe, cine sunt favoritii, tragere la sorti, calendar
Wimbledon 2022. Cand incepe, cine sunt favoritii, tragere la sorti, calendar

„Unul dintre cele mai importante evenimente sportive din lume”

„De la prima rundă a competiției de calificare până la încoronarea campionilor, distribuirea premiilor în bani din acest an își propune să reflecte cât de importanți sunt jucătorii pentru The Championship, în timp ce căutăm să continuăm pentru a oferi unul dintre cele mai importante evenimente sportive din lume”, a declarat Ian Hewitt, președintele All England Club.

Semnalele au început deja să apară, iar unii jucători spun că turneul li se pare deja inutil, deoarece vor să câștige puncte și să urce în clasamentul mondial. Cea care a deschis aceste declarații a fost Naomi Osaka, fost lider mondial, câștigătoare a patru trofee în turnee de Grand Slam, două la U.S. Open (2018 și 2020), alte două la Australian Open (2019 și 2021).

„Mi-ar plăcea să merg doar pentru a obține ceva experiență pe terenul de iarbă, dar, în același timp, pentru mine, este un fel de… nu vreau să spun inutil – fără un joc de cuvinte – dar eu sunt genul de jucător care se motivează văzându-mi clasamentul urcând, chestii de genul ăsta”, declara luna trecută Osaka.

Turneul de la Wimbledon rămâne cel mai popular turneu de tenis din lume și atrage ca un magnet cei mai buni atleți de peplanetă, în fiecare an. Se pare că așa se va întâmpla și anul acesta, chiar dacă ATP-ul masculin și WTA feminin au deposedat Grand Slam-ul de puncte de clasament, după ce organizatorii săi au interzis participarea jucătorilor ruși și belaruși, din cauza invadării Ucrainei de către Rusia, cu sprijinul logistic al Bielorusiei.

Când începe Wimbledon 2022

Faimosul turneu Wimbledon 2022 va începe pe data de 27 iunie și se va desfășura până duminică, 10 iulie, în capitala britanică Londra. Tragerea la sorți va avea loc vineri, 24 iunie, la ora 12, ora României, când sportivii își vor afla adversarii.

Anul trecut, Novak Djokovic și Ashleigh Barty au câștigat turneul, însă doar Djokovic se va întoarce pentru a-și apăra titlul. Barty s-a retras neașteptat din tenis, la începutul anului, așa că lupta este deschisă pentru locul 1 la feminin.

Iată care sunt wildcard-urile Wimbledon 2022 pentru simplu masculin:

Zizou Bergs (Bel), Liam Broady (GB), Jay Clarke (GB), Alastair Gray (GB), Paul Jubb (GB), Ryan Peniston (GB), Tim van Rijthoven (Hol), Stan Wawrinka (Swi).

Iată care sunt wildcard-urile Wimbledon 2022 pentru simplu feminin:

Wimbledon 2022. Cand incepe, cine sunt favoritii, tragere la sorti, calendar
Wimbledon 2022. Cand incepe, cine sunt favoritii, tragere la sorti, calendar
  • Katie Boulter (GB), Jodie Burrage (GB), Sonay Kartal (GB), Yuriko Miyazaki (GB), Daria Saville (Aus), Katie Swan (GB), Serena Williams (SUA).
  • Iată care sunt wildcard-urile Wimbledon 2022 pentru dublu masculin:
  • Liam Broady (GB) / Jay Clarke (GB), Julian Cash (GB) / Henry Patten (GB), Alastair Gray (GB) / Ryan Peniiston (GB), Jonny O’Mara (GB) / Ken Skupski (GB), plus încă trei perechi care urmează să fie anunțate.

Iată care sunt wildcard-urile Wimbledon 2022 pentru dublu feminin:

Alicia Barnett (GB) / Olivia Nicholls (GB), Jodie Burrage (GB) / Eden Silva (GB), Harriet Dart (GB) / Heather Watson (GB), Sarah Beth Gray (GB) / Yuriko Miyazaki (GB), Sonay Kartal (GB) / Nell Miller (GB), plus încă două perechi care urmează să fie anunțate.

Care sunt favoriții de la Wimbledon 2022

Cu toate că sportivii ruși și bieloruși au fost interziși la turneul de anul acesta de la Wimbledon, se pare că totuși vor concura și ruși. Cum s-a ajuns aici? Ei bine, atât de popular este acest turneu de tenis, încât o sportivă din Rusia a renunțat la cetățenia rusă doar pentru a participa la Wimbledon 2022. Natela Dzalamidze a decis să-și schimbe naționalitatea și va concura la dublu, unde va face echipă alături de jucătoarea sârbă Aleksandra Krunic.

Favoriții pentru câștigarea Wimbledon 2022 rămân numele mari ale tenisului, care au mai dovedit și în trecut că pot străluci la turneul de la Londra. Primul favorit rămâne Novak Djokovic, care a mai câștigat turneul în 2018, 2019 și 2021. Pe locul 2 la favoriți se află Rafael Nadal, urmat de Carlos Alcaraz. La feminin, pe locul 1 la favorite este Iga Swiatek,  urmată de Cori Gauff și Simona Halep, câștigătoare de Wimbledon ediția 2019.

Urmăriți Impact.ro și pe