Analiză Impact.ro: Vremuri incerte pentru agricultură. Cum văd fermierii și asociațiile problemele legate de secetă și ce soluții există 

Raluca Juncu 07.07.2020, 10:18
Analiză Impact.ro: Vremuri incerte pentru agricultură. Cum văd fermierii și asociațiile problemele legate de secetă și ce soluții există 

Sectorul agricol din România a reprezentat anul trecut 4,1% din PIB-ul României, cu un număr de angajați cu contract de muncă de aproximativ 250.000, arată datele furnizate de INS. În 2020, pe lângă blocajele cauzate de pandemia de COVID-19, cea mai mare provocare pentru fermieri a fost seceta, care a afectat în profunzime culturi precum cele de grâu, porumb, orz rapiță și floarea-soarelui. 

1,6 milioane de hectare de culturi, afectate de secetă

Fermierii din România traversează o perioadă dificilă în contextul crizei generate de seceta pedologică, urmată de ploile torențiale abundente care au avut un impact negativ asupra culturilor. Estimările asociațiilor de fermieri indică o scădere a producției de grâu cu circa 14% pentru anul 2020, ca urmare la lipsei unei infrastructuri naționale de desecare. 

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), aproximativ 1,6 milioane de hectare sunt afectate de secetă, ceea ce se rezumă la 40% din culturile de toamnă. 34.647 fermieri au fost afectați de seceta pedologică și 1.168.064,79 de hectare de culturi înființate în toamna anului 2019 au fost calamitate pe areale agricole importante, la nivel național.

Agricultura este un sector cu tradiție în plan local,  însă nu suficient de bine sprijinit prin politicile actuale, susține Valentin Popa, un fermier din Călărași, care cultivă grâu, floarea-soarelui, porumb, mazăre, lucernă și soia. 

Valentin Popa, fermier din Călărași afectat de seceta din 2020.
Valentin Popa, fermier din Călărași afectat de seceta din 2020.

Am avut 55 de hectare de grâu, din care a reieșit doar 5% din potențialul terenului agricol. În prezent cred că nu sunt singurul fermier de la mine din localitate care să nu fie afectat de secetă. Nu ne-am acoperit nimic din pagubă.

Problemele cu seceta au început din toamna anului 2018, am avut precipitații foarte slabe, apoi 2019 a început cu precipitații, an în care răsărise cam 20-30% din grâu. Am ajuns apoi la un grâu care a răsărit în proporție de 70-80% din suprafață totală.

2019 a fost un an bunicel, dar după toamna lui 2019 au fost precipitații slabe, de atunci și până acum. Noi am semănat mai mult în uscătură. S-a văzut până în prezent că avem lipsa de apă în sol și ne-a afectat foarte grav”, a precizat fermierul pentru Impact.ro.

Valentin Popa spune că momentan nu are posibilitatea de a iriga întrucât cea mai apropiată rețea de apă se află la 1,5 kilometri distanță de terenurile sale. 

„Cred că este cel mai slab minister al agriculturii de la revoluție până în prezent. Trebuie să ajute agricultura, suntem într-un impas foarte mare. Sunt nevoit să mă împrumut de la bancă fiindcă altfel pot să închid porțile”, mai spus fermierul din Călărași. 

Soluții în lupta cu seceta 

 Mult așteptatul plan de relansare economică lansat zilele trecute de Guvern promite granturi pentru achiziția de echipamente pentru irigații, mai precis finanțarea achiziției de kit-uri pentru irigații, în limita a 6.000 euro/beneficiar, cu un buget  total de 48 de milioane euro. Ulterior, Adrian Oros, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat joi că aproximativ 6,5 miliarde de euro este suma alocată pentru investiţii în infrastructura de irigaţii, de desecare şi drenaj, precum şi în cea de prevenire a eroziunii solului.

„În județele, Timiș, Arad, Caraș-Severin sunt 750.000 de hectare care sunt sub influența funcționarii, sau nefuncționării acelui sistem de irigații. Nu s-a mai investit în acel sistem din 1990 (…) 

În ceea ce privește irigațiile, în ansamblu, noi am transmis către Guvern o altă propunere de schemă de stat, individuală, cu ajutor pentru fermierii locali. Asta pentru a (re)face infrastructura principală și cea secundară, acolo unde ea există”, a precizat pentru Impact.ro Florian Ciolacu, președintele Clubului Fermierilor din România, asociație non-guvernamentală, cu peste 600 de fermieri aderați, la nivel național.

Organizația propune o schemă de ajutor în care Guvernul să acorde trei facilități:

  • Garantare de stat
  • Subvenționarea dobânzii (atât cât funcționează cadrul temporar)
  • Subvenționare parțială a costurilor de punere a apei pe teren (acolo unde există sisteme naționale de irigații)

Seceta, generată și de fenomene meteo extreme

Pe lângă factorul antropic, seceta vine și ca răspuns la încălzirea globală și la schimbările climatice. Creșterea temperaturilor medii, cumulată cu rezerve de apă tot mai mici din punct de vedere cantitativ sunt elementele care contribuie la scăderea producției agricole. 

Avem tot mai multe recorduri, inclusiv în perioada iernii, sunt ierni mai calde, fără precipitații, iar în mod normal la noi în țară se manifestă prin zăpadă (…) 

Practic, din punct de vedere al agriculturii, avem temperaturi mai mari în toate anotimpurile, cu predilecție în sud, unde este și zona agricolă mai extinsă și este afectată din plin. Avem, pe de altă parte precipitații nu neapărat mult mai scăzute, dar se manifestă tot în zonele agricole. La nivel de precipitații, nu cantitatea mai mică este problema pentru că a fost cumva în limite normale, ci faptul că acestea cad în perioade mai puține. Avem tot mai multe ploi torențiale, după cum putem observa”, a declarat Sorin Cheval, climatolog, cercetător științific la ANM și președintele Asociației Române de Meteorologie Aplicată și Educație.

Urmăriți Impact.ro și pe