Vremea se schimbă radical în România. La munte va ninge viscolit, iar în anumite regiuni va ploua puternic

Elena Avramescu 05.01.2023, 10:15
Vremea se schimbă radical în România. La munte va ninge viscolit, iar în anumite regiuni va ploua puternic

În numai câteva ore, este de așteptat ca vremea să se schimbe radical, așa cum ar fi normal pentru perioada în care ne aflăm, astfel că iarna își va intra complet în drepturi. În aceste sens, la munte va ninge viscolit, în depresiuni va fi prezent fenomenul de lapoviță, în timp ce în restul regiunilor va fi prezente ploi semnificative.

Ninsorile se întorc în România

Pentru ziua de astăzi, meteorologii au emis avertizări de cod galben, anunţând intensificări puternice ale vântului în mai multe zone ale ţării şi viscol la munte. Cu toate acestea, în Bucureşti, vremea va rămâne caldă pentru moment.

Se pare că prima avertizare vizează intervalul 5 ianuarie, ora 02.00 – 5 ianuarie, ora 14.00, fiind anunţate intensificări ale vântului și chiar viscol în nordul Carpaţilor Orientali, iar a doua avertizare intră în vigoare joi, 5 ianuarie, la ora 14:0000. Fenomene extreme se vor semnala până vineri, 6 ianuarie, la ora 12.00. ANM anunță intensificări ale vântului şi viscol la altitudini de peste 1700 m.

Tot pentru data de 5 ianuarie, Administrația Națională de Meteorologie (ANM), a spus că în majoritatea regiunilor, dar mai ales la munte,  vor fi rafale de până la 90 km/h, iar în zona înaltă va sufla tare cu peste 100-120 km/h.

„În zonele joase de relief vor fi viteze în general de 45-70 km/h. Cerul va fi mai mult noros în jumătatea nordică a teritoriului, unde local şi temporar va ploua, exceptând depresiunile din estul Transilvaniei unde vor fi şi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare. La munte, local şi temporar va ninge viscolit, condiţii în care vizibilitatea va fi scăzută. În restul ţării, cerul va fi variabil, iar ploi slabe, trecătoare vor fi posibile doar cu totul izolat”, a anunțat ANM.

Ultima lună de toamnă aduce prima ninsoare
Ninsoare in Romania

Cu toate acestea, temperaturile se vor menține ușor ridicate pentru această perioadă, cu maxime ce se vor încadra între 6 şi 14 grade Celsius şi minime cuprinse între între 0 şi 7 grade Celsius. În primele ore ale intervalului, pe alocuri se va semnala ceaţă.

Iar la București, chiar dacă temperaturile vor fi în scădere, vremea se va menține în continuare caldă. Astfel că cerul va fi variabil, iar vântul va sufla moderat cu intensificări temporare pe tot parcursul zilei. În plus, temperatura maximă va fi de 11 grade Celsius, în timp ce temperatura minimă nu va depăși 4 grade Celsius.

Intervenții puține ale salvamontiștilor din cauza lipsei zăpezii

În cadrul sărbătorilor de iarnă, salvamontiștii din Mureș s-au bucurat de mult timp liber, iar asta deoarece nu au avut intervenții grele, lucru datorat condițiilor meteo cu temperaturi extrem de ridicate pentru această lună.

Cu toate acestea, turiștii care au ales să se plimbe în zonele montane au fost echipați în mod corespunzător, tocmai de aceea nu a fost nevoie de intervenția salvamontiștilor pentru a putea minimiza riscul apariției unor evenimente nedorite.

„A trecut foarte bine, am avut numai două intervenții, dar nu pe munte, ci pe văi forestiere, unde au fost niște accidentări minore, cu ATV sau o bicicletă. Pentru că nu există zăpadă în zona montană, nici pârtia de schi nu funcționează, iar lumea a rămas în orașe, în sate, la pensiuni, deci a fost un sfârșit de an liniștit pentru echipele Salvamont Mureș”, a spus șeful Serviciului Salvamont Salvaspeo Mureș, Kovacs Robert.

De ce refuză să mai cânte Angela Similea?
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...