Vremea o ia razna în weekend în România. Cât de mult vor coborî temperaturile

Ioana Bucur 16.04.2021, 11:22
Vremea o ia razna în weekend în România. Cât de mult vor coborî temperaturile

După câteva zile de primăvară în toată regula, veștile meteorologilor pentru sfârșitul de săptămână nu sunt deloc bune. Vremea o ia razna în weekend, cu temperaturi scăzute și precipitații în multe regiuni ale țării.

Vremea o ia razna în weekend în România

Vremea ne va amăgi, în weekend, cu câteva ore de soare și temperaturi de primăvară. Sâmbătă, 17 aprilie, maximele termice vor fi într-o ușoară creștere față de cele din zilele precedente. Se anunță o zi cu soare, în multe zone din țară, însă, spre seară, norii își vor face apariția pe cer, iar în sud-vestul țării sunt așteptate ploi. La munte, în schimb, se anunță precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. Valorile maxime arătate de termometre se vor situa undeva între 7 și 16 grade Celsius.

„Avem o perioadă cu vreme rece. Dacă luni aveam 25 grade Celsius în vest, marţi nu au fost mai mult de 9 grade. Răcirea accentuată anunţată iniţial pentru zona de vest se va resimţi apoi în toată ţara”, anunța, la începutul săptămânii, directorul ANM, Elena Mateescu.

Pentru bucureșteni, pe care îi așteaptă un nou weekend cu restricții de circulație și magazine închise de la ora 18:00, veștile de la specialiștii ANM sunt mai bune. Vremea va fi plăcută, chiar dacă valorile termice vor fi tot sub cele normale pentru această perioadă a anului. Cerul va fi predominant senin, cu câteva excepții, spre seară. Temperatura maximă din prima zi de weekend, în București, va fi de 16 grade Celsius. Lucrurile se vor schimba radical duminică. În prima parte a zilei, meteorologii anunță ploi, iar vremea se răci brusc, temperaturile coborând în jurul valorii de 12 grade Celsius.

„Conform prognozei de specialitate, în intervalul 13 aprilie, ora 16:00 – 16 aprilie, ora 10:00, în toată ţara vor fi precipitaţii moderate cantitativ, local 15 – 25 l/mp şi izolat, îndeosebi în nord-vest şi centru, de 30 – 40 l/mp. În Transilvania şi în Maramureş vor fi ploi, dar şi perioade cu lapoviţă şi ninsoare (cu precădere în noaptea de miercuri spre joi şi în cea de joi spre vineri) pe alocuri şi temporar cu depunere de strat de zăpadă. Trecător, precipitaţii mixte se vor semnala şi în zonele deluroase din restul teritoriului”, a anunțat ANM.

Vremea o ia razna în weekend în România
Prognoză meteo weekend. Inquam Photos / Octav Ganea

Vânt puternic la munte. Ce temperaturi se anunță

La munte se așteaptă precipitații slabe, în special sub formă de lapoviță. La altitudini mari, însă, acestea se vor transforma în ninsoare. Cerul va fi acoperit de un strat semnificativ de nori în zona  Munților Orientali și Carpaților Meridionali. Vântul va avea intensificări pe creste, unde vor fi viteze de peste 70 km/h.

  • Sinaia – 3 grade Celsius
  • Predeal – 2 grade Celsius
  • Păltiniș – 1 grad Celsius
  • Stâna de Vale – 1 grad Celsius

„La munte, treptat, vor predomina ninsorile, se va depune strat de zăpadă local consistent şi în special la altitudini de peste 1.500 de metri în Carpaţii Meridionali şi de Curbură rafalele vor depăşi 70 – 80 km/h şi va fi viscol. De asemenea, intensificări temporare ale vântului, cu viteze în general de 45 – 55 km/h, vor fi în majoritatea regiunilor, îndeosebi în sud şi sud-est, cu până la 60 – 65 km/h în Oltenia, amplificând senzaţia de rece”, au anunțat meteorologii.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI