Vremea o ia razna în România. Meteorologii sunt în alertă

Iancu Andreea 12.07.2020, 15:50
Vremea o ia razna în România. Meteorologii sunt în alertă

Starea vremii din țară se află într-o permanentă schimbare. Astfel, meteorologii sunt în alertă pentru că vremea pare să o ia razna în România. Astfel, ANM a emis două coduri de avertizare pentru majortatea teritoriului.

Ce vreme anunță meteorologii în perioada următoare

Potrivit ANM, pentru ziua de duminică, 12 iulie este anunțat un cod galben de vreme schimbătoare pentru o serie de regiuni ale țării. Astfel, începând cu ora 12:00 și până la ora 18:00, vor exista instabilitate atmosferică și intensificări ale vântului. Totodată, în acest interval de timp, zonele cele mai afectate de astfel de fenomene sunt Transilvania, Moldova, nordul Munteniei și al Olteniei. 

Cele mai frecvente vor fi aversele torențiale, descărcări electrice frecvente și intensificări ale vântului cu viteze de peste 65-75 km/h. De asemenea, vor putea fi semnalate vijelii și grindină. În privința cantităților de apă, acestea vor depăși 25-30 l/mp și izolat 40 l/mp.

Instabilitate atmosferică este semnalată pentru mai multe regiuni din țară Foto - Pexels
Instabilitate atmosferică este semnalată pentru mai multe regiuni din țară
Foto – Pexels

Cod portocaliu în unele regiuni ale țării

De asemenea, tot astăzi, în intervalul 14:00 – 18:00 este semnalat un cod portocaliu de instabilitate atmosferică. Astfel, zonele afectate sunt județele Covasna, Harghita, Brașov, precum și în zona de munte a județelor Bacău, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmbovița și Argeș.

Cele mai frecvente fenomene meteo semnalate vor fi averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări puternice ale vântului. Rafalele ar putea ajunge la 70-90 km/h. Totodată, există posibilitatea apariției unor fenomene precum vijelii și grindină. De asemenea, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 40-50 l/mp.

Astfel, după o perioadă în care vremea a fost una caldă, aproape caniculară pe alocuri, temperaturile se schimbă. Meteorologii anunță o perioadă de instabilitate atmosferică și fenomene extreme pentru începutul de săptămână.

Conform ANM, în intervalul 12 iulie, ora 18:00 și 13 iulie, ora 10:00, se va resimți instabilitate atmosferică în Muntenia, Dobrogea, jumătatea de sud a Moldovei, estul și sud-esul Transilvaniei și local în Carpații Orientali și Meridionali.

Multe dintre fenomene vor fi accentuate și vor avea caracter torențial, semnalându-se descărcări electrice și intensificări ale vântului. Astfel, viteza va fi una de peste 65-75 km/h, împreună cu vijelii și grindină. De asemenea, cantitățile de apă vor depăși 25-30 l/mp și izolat 40 l/mp.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...