Vremea o ia razna în România. Cod portocaliu de viscol în unele zone. Care dintre ele vor fi afectate

Stan Filon 28.12.2020, 18:06
Vremea o ia razna în România. Cod portocaliu de viscol în unele zone. Care dintre ele vor fi afectate

Vremea schimbă foaia! Meteorologii de la Administraţia Naţională de Meteorologie au emis în urmă cu scurt timp mai multe avertizări Cod portocaliu de vânt puternic şi ninsoare pentru zonele montane din zece judeţe situate în centrul, sudul şi sud-vestul ţării.

Cod portocaliu de viscol, la munte

Potrivit ANM, în zona de munte a judeţelor Argeş, Prahova, Dâmboviţa, Gorj, Vâlcea, Caraş-Severin şi Hunedoara, la peste 1.800 de metri altitudine, se vor semnala intensificări ale vântului cu viteze la rafală de peste 120 – 130 km/h, dar şi ninsoare.

În zonele montane din judeţele Alba, Braşov şi Sibiu, vântul va depăşi la rafală 120 km/h, viscolind zăpada şi determinând scăderea semnificativă a vizibilităţii. Avertizările de fenomene periculoase imediate se emit pentru o perioadă de maximum 6 ore.

Cod portocaliu de viscol, la munte
Cod portocaliu de viscol, la munte

Vântul va bate cu 130 de km/h

În restul teritoriului, meteorologii au prognozat pentru acest sfârșit de an vreme mult prea călduroasă pentru luna decebrie. Se vor înregistra temperaturi de până la 16 grade Celsius în unele zone. În plus, potrivit meteorologilor, va ploua mult, în special în perioada 29- 31 decembrie.

Între  28-30 decembrie şi 2-4 ianuarie media temperaturilor maxime va fi de 9-12 grade Celsius, iar a minimelor de 5-8 grade. Se vor înregistra mai ales ploi, temporar mai însemnate cantitativ, în special între 29- 31 decembrie.

În următoarele două săptămâni, perioadele cele mai calde vor fi între 28-30 decembrie şi 2-4 ianuarie, când temperaturile diurne vor fi de 9-12 grade Celsius, iar cele nocturne de 3-7 grade. Probabilitatea de ploi mai însemnate cantitativ vor fi în noaptea de 29/30 decembrie până în seara de Revelion.