Vremea o ia razna complet în România. ANM anunță cod portocaliu de vijelii și temperaturi extreme

Stan Filon 05.07.2022, 11:27
Vremea o ia razna complet în România. ANM anunță cod portocaliu de vijelii și temperaturi extreme

Vremea o ia razna în România! Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod portocaliu de ploi și vijelii valabil începând de marți, ora 14:00, până miercuri, ora 10:00. Tot meteorologii ANM au emis însă și o avertizare cod galben de caniculă și disconfort termic accentuat. Așadar, dacă în mai multe zone din țară populația se va confrunta cu caniculă, în alte zone oamenii trebuie să se pregătească intens pentru vijelii.

Vremea o ia razna complet în România

Prognoza meteo anunțată de meteorologi spune că în după-amiaza zilei de marți, 5 iulie, local în Oltenia, în nordul Munteniei și în Carpații Meridionali, apoi și în Banat, sudul Crișanei și sud-vestul Transilvaniei, vor fi averse torențiale, vijelii care vor aduce rafale de peste 70…80 km/h și izolat 90 km/h. În plus se pare că vor fi și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși local 35…40 și pe arii restrânse 50…60 l/mp. Județele afectate sunt Arad, Timișoara, Caraș Severin, Mehedinți, Dolj, Olt, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Vâlcea, Sibiu, Gorj, Alba și Hunedoara.

„Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, astăzi (5 iulie) în sud-vest, în zona montană și
submontană, iar la noapte (5/6 iulie) și mâine (6 iulie) treptat și în vest, centru, nord, nord-est și sud. Vor fi averse cu caracter torențial, frecvente descărcări electrice și pe arii restrânse vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25…35 l/mp”, anunţă meteorologii ANM.

Vremea o ia razna complet in Romania
Vremea o ia razna complet in Romania

Temperaturi de 38 de grade Celsius

Meteorologii ANM anunță pentru miercuri, 6 iulie, un val de căldură și disconfort termic ridicat ce va cuprinde nu mai puțin de 10 județe. În intervalul menționat valul de căldură se va menține local în Muntenia și în jumătatea de sud a Moldovei, unde disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 34 și 37 de grade, însă populația va resimți temperaturi mai ridicate cu câteva grade, din cauza umezelii.

„Valul de căldură se va menține în toate regiunile, iar disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie și de podiș, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 37 de grade”, a transmis ANM.

Județele afectare sunt Vaslui, Galați, Brăila, Ialomița, Călărași, Gorj, București, Prahova, Buzău, Vrancea. Meteorologii au anunțat că după ce anul trecut a fost înregistrată cea mai caldă vară de când se fac măsurători, iată că anul 2022 se pare că va bate recordul de anul trecut în ceea ce privește temperaturile record, dar și perioadele cu furtuni.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...