Vremea ne pregătește o surpriză neplăcută în săptămâna 17-23 mai. O singură zonă din țară va fi ferită de ploi

Iancu Andreea 16.05.2021, 21:48
Vremea ne pregătește o surpriză neplăcută în săptămâna 17-23 mai. O singură zonă din țară va fi ferită de ploi

Meteorologii au anunțat cum va fi vremea în săptămâna 17-23 mai, iar veștile nu sunt deloc îmbucurătoare. Se pare că doar o singură regiune va fi scutită de ploi, în majoritatea zonelor fiind anunțate precipitații. De asemenea, temperaturile urmează să înregistreze și ele o scădere, după ce în urmă cu doar câteva zile părea că vara s-a instalat complet în multe dintre cele mai importante regiuni ale țării. Previziunile meteorologice ale specialiștilor arată că ne așteptăm ca vom avea de a face cu vreme instabilă în majoritatea zonelor din România.

Cum va fi vremea în săptămâna 17-23 mai. Meteorologii anunță precipitații abundente în unele regiuni ale țării

Dacă în urmă cu o săptămână ne bucuram că vremea este frumoasă și caldă, astăzi în Capitală am putut observa cum plouă torențial, pentru ca apoi meteorologii să emită un cod galben de vreme severă pentru multe dintre județele tării în săptămâna 17-23 mai. Specialiștii ANM au transmis avertizări de inundații pentru mai multe cursuri de apă, râurile din vest, nord și centru aflându-se în pericol de a depăși volumul normal din pricina precipitațiilor abundente.

În Capitală este posibil să vorbim despre instabilitate atmosferică accentuată. Dacă ieri am înregistrat 27 de grade Celsius, astăzi nu înregistrăm decât 21 de grade în București. Cel mai cald este în Moldova, 24 de grade la Iași, a transmis Elena Mateescu, directorul ANM, la Digi24.

Cum va fi vremea în săptămâna 17-23 mai
Sunt anunțate ploi abundente în următoare perioadă în România

Zonele cele mai afectate de precipitații în următoarea perioadă vor fi cele nordice, nord-vestice și regiunile montane și submontane. Aici se vor înregistra cantități însemnate de precipitații, care vor putea ajunge și la 15-20 de litri pe metru pătrat, sau chiar și 30-35 de litri pe metru pătrat în situații izolate.

Și pe litoral, câteva reprize de ploaie, dar nu la cote comparabile cu cele din partea de vest, centru și nord a țării, acolo unde fenomenele de instabilitate atmosferică accentuată vor caracteriza practic toată săptămâna viitoare. Discutăm de cantități de precipitații ce pot depăși, în special în partea de nord-vest, nord, precum și în zonele de munte și submontane, 15-20 de litri pe metru pătrat, izolat chiar 30-35 de litri pe metru pătrat. Dar intensificările de vânt vor fi susținute în zonele înalte, a mai spus directorul general al ANM.

Cum va fi vremea în săptămâna 17-23 mai
Când se întoarce vremea caldă în țara noastră

Singura zonă ferită de ploi în următoarea perioadă

Vremea anunțată de specialiști în săptămâna 17-23 mai va fi una influențată și de presiunea scăzută, care va duce la ploi în special în Banat, Crișana, Transilvania și în zona de nord a Moldovei. De asemenea, pe lângă precipitații, temperaturile vor scădea în următoarele zile în majoritatea regiunilor României. Astfel, maximele ar putea urca până la 22-23 de grade Celsius. Totuși, există și vești bune pentru o parte dintre locuitorii țării. Zona Dobrogei va fi cea mai ferită de ploi.

Se pare că mai ferită de precipitații va fi zona de sud-est a țării, în special Dobrogea, iar în rest vor fi ploi, intensificări ale vântului, cu aspect de vijelie, izolat căderi de grindină, a explicat directorul ANM.

În timp ce în zona de nord-est a țării există pericol de inundații, nici Bucureștiul nu este scutit de precipitații, care se vor resimți mai cu seamă după-amiaza și noaptea. Capitala va înregistra temperaturi maxime de 24-25 de grade Celsius. Vremea bună este anunțată abia în weekendul ce urmează, când o masă de aer cald va ajunge deasupra României. În special în regiunile de sud-est ale țării vom avea temperaturi maxime de 27-28 de grade Celsius.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...