Vremea începe să o ia razna în România. Se întâmplă chiar din această noapte, în toată țara

Ioana Bucur / 14.01.2021, 13:25
Vremea începe să o ia razna în România. Se întâmplă chiar din această noapte, în toată țara

Vremea începe să o ia razna în România. Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) au emis mai multe avertizări de tip cod galben, valabile de joi dimineața. Ce se va întâmpla din această noapte, în mai bine de jumătate de țară.

Vremea începe să o ia razna în România. Iarna își intră pe deplin în drepturi, aducând minime de până la -20 de grade Celsius

Meteorologii ANM au emis o informare de ninsori și vânt puternic, valabilă pentru jumătate de țară. Începând de joi dimineață, se anunță ninsori puternice, ce vor duce la formarea unui strat consistent de zăpadă. În acest interval, pe creste, vântul va sufla cu viteze de peste 80 de kilometri pe oră. În următoarele zile, temperaturile vor scădea dramatic, minimele din weekend ajungând la minus 20 de grade, în mai multe zone din țară. Nici Capitala nu va scăpa de ger, valorile minime din termometre coborând până la minus 10 grade.

Începând de joi dimineața, au intrat în vigoare avertizările ANM de tip cod galben de viscol, valabile în zonele de munte din șase județe din Transilvania, Moldova și Muntenia. Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), până joi, la ora 13:00, în zona montană a județului Cluj, la altitudini de peste 1.800 de metri, va ninge și se vor semnala intensificări ale vântului, cu rafale de 60-70 de kilometri pe oră, viscolind ninsoarea și determinând scăderea vizibilității.

Vremea o ia razna în România, în următoarele zile
Se anunță minime de -20 de grade Celsius. Inquam Photos / George Călin

Gerul va cuprinde întreaga țară

Vremea va continua să se răcească, în următoarele patru zile, în aproape toate zonele din țară. Chiar dacă vom scăpa de ninsori, în locul lor se va instala gerul. Meteorologii au prognozat nopți cu minime termice de minus 20 de grade Celsius. Chiar și în timpul zilei, termometrele vor arăta valori negative, inclusiv în București. Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentele informații meteo, în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice.

Singura zonă din țară ce va scăpa de gerul năprasnic este litoralul. Aici, minimele se vor situa în jurul valorii de minus 1 grad Celsius. La munte, în principalele stațiunile preferate ale românilor amatori de schi, temperaturile, în următoarele patru zile, vor fi negative:

  • Predeal: -5 grade Celsius
  • Ceahlău: -12 grade Celsius
  • Păltiniș: -6 grade Celsius
  • Semenic: -9 grade Celsius
  • Stâna de Vale: -6 grade Celsius
  • Sinaia Cota 1.500m: -6 grade Celsius

Va fi ger până miercurea viitoare, iar apoi temperaturile vor începe să crească ușor.

Vremea se schimbă radical, în ultimele două săptămâni ale lunii ianuarie

Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) au revenit, luni, cu prognoza meteo pentru a doua jumătate a lunii ianuarie, iar veștile nu sunt deloc bune. Potrivit acestora, starea vremii pentru următoarele două săptămâni va suferi schimbări radicale.

ANM a emis o prognoză meteo specială pentru București. Meteorologii au anunțat, pentru intervalul 12 ianuarie, începând de la ora 18:30, până miercuri, 13 ianuarie, ora 10:00, ninsori abundente în Capitală, cu depunerea unui nou strat de zăpadă, de trei, până la cinci centimetri. Temperaturile minime au scăzut, atunci, în jurul valorii de zero grade Celsius.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI