Vremea în România începe să semene a iarnă. De ce vom avea parte în weekend

Stan Filon 11.12.2020, 14:07
Vremea în România începe să semene a iarnă. De ce vom avea parte în weekend

Administrația Națională de Meteorologie a emis în urmă cu scurt timp o atenționare meteo Cod galben de ploi puternice în zece județe, de sâmbătă până duminică. La munte va ninge, iar rafalele de vânt se vor înteți și vor ajunge chiar la 80 de kilometri pe oră.

Iarna se instalează în România

Atenționarea Cod galben intră în vigoare sâmbătă la ora 8.00 și expiră duminică la ora 10.00. Alerta anunță ploi în județele Gorj, Vâlcea, Sibiu, Brașov, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Vrancea și Covasna, cu precădere în zona subcarpatică și la altitudini mai mici de 1700 de metri, care vor fi importante cantitativ.

În zona Carpaților Meridionali și de Curbură, în general la altitudini de peste 1700 m, va ninge și se va depune strat de zăpadă, local consistent. Temporar, în zona montană înaltă vântul va avea intensificări, cu viteze la rafală de peste 70…80 km/h, viscolind ninsoarea, iar vizibilitatea va fi scăzută.

Iarna se instaleaza in Romania
Iarna se instaleaza in Romania

Temporar va ploua în majoritatea regiunilor

Temporar va ploua în majoritatea regiunilor, iar în cele sudice și estice se vor acumula cantități de apă ce vor depăși pe alocuri 15…20 l/mp. Așadar, iarna se pare că se instalează în România, deși meteorologii atrăgeau atenția că anotimpul rece din sezonul 2020-2021 ar putea să intre în istorie ca fiind cel mai blând.

În ultimii ani însă, grație avansului tehnologic și cu aplicabilitate punctuală pe modelarea numerică, prognozele pe una, două sau trei luni au o precizie mai ridicată, pe lângă puterea de calcul sporită a supercomputerelor intrând în ecuație și studiile asupra anumitor factori favorizanți pentru o iarnă severă, sau din contra, pentru o iarnă mai blândă.

În ultimii ani ultima iarnă care a rămas în memoria românilor prin severitatea sa a fost cea a anului 2012, iar ultima lună de iarnă veritabilă a fost ianuarie 2017. Pentru cei ce iubesc acest anotimp cu toate manifestările sale specifice, ultimii 2-3 ani au adus din păcate o vreme care mai degrabă a semănat cu o toamnă târzie.