Vremea capricioasă dă bătăi de cap pomicultorilor din zona Valea Dâmboviței. Ce se poate întâmpla cu merele de anul acesta

Daniela Alexandru 05.07.2021, 20:08
Vremea capricioasă dă bătăi de cap pomicultorilor din zona Valea Dâmboviței. Ce se poate întâmpla cu merele de anul acesta

Vremea capricioasă dă bătăi de cap pomicultorilor. Dacă zilele trecute vorbeam despre cum vremea a afectat cultura de cartofi în localitatea Lungulețu, cunoscută pentru cartofii săi, de data aceasta este vorba despre o altă zonă agricolă din Dâmbovița, care este afectată de vremea capricioasă. Este vorba despre localitatea Voinești, de pe Valea Dâmboviței, unde recolta de anul acesta este în pericol să producă mere pătate și cu bube.

Ce se poate întâmpla cu merele de anul acesta

Pentru că în ultimele săptămâni a plouat aproape în fiecare zi, agricultorii de pe Valea Dâmboviței nu au putut să respecte programul de stropiri al plantațiilor împotriva dăunătorilor, asta și pentru că și dacă ar stropi substanțele ar fi spălate de ploile violente care au tot lovit zona.

Și ca și cum nu ar fi suficient, pomicultorii nu pot intra în livezi, din cauza apei, pentru a curăța livezile. În plus, livezile riscă să fie năpădite de dăunători.

Este iarba până la genunchi. Nu am putut stropi deloc. Unii dintre noi s-au încumetat să stropească, dar este loterie. Poţi pierde mii de lei de la o oră la alta, spune un pomicultor din Voineşti, citat de adevărul.ro.

Ce se poate intampla cu merele de anul acesta
Livezi de meri

Viceprimarul comunei Voinești, Dâmbovița, Claudiu Popa evidențiază că ploile riscă să le strice recolta oamenilor. Mai ales că ploile violente vin, deseori, la pachet cu temuta grindină.

Cei cu plantaţii mici au putut face câteva stropiri, dar marii producători sunt în urmă cu stropirile. În fiecare an se fac până la 12 stropiri şi multe perioade au fost sărite. Cei care mai au şi serviciu şi pot intra în livadă doar după ora 16.00 au avut cel mai mult de suferit, pentru că a plouat aproape în fiecare după-amiază. Riscăm să avem nişte mere cu aspect nu tocmai plăcut, cu pete şi bube, pentru că este năpădit de rapăn, spune Claudiu Popa, viceprimarul comunei Voineşti, pentru adevărul.ro.

Nu există sistem antigrindină

Deși se vaită de ani de zile că gheața le distruge recoltele, autoritățile încă nu au montat, în zona Valea Dâmboviței, sisteme antigrindină. Așa că oamenii au încercat să se ferească de grindină cu plase antigrindină. Dezavantajul este că pentru a acoperi o suprafață mare cu plasă antigrindină este foarte scump și nu toți își permit. Mai exact, costă în jur de 15.000 de euro să acoperi un singur hectar de livadă. Or, pomicultorii dețin rareori un singur hectar, astfel că investiția ar depăși profitul de pe urma comercializării fructelor sau sucului.