Vremea a luat-o razna în România. ANM a emis Cod portocaliu de vijelii puternice şi ploi abundente

Andra Daoud 03.07.2022, 12:25
Vremea a luat-o razna în România. ANM a emis Cod portocaliu de vijelii puternice şi ploi abundente

Luna iulie a început cu temperaturi extreme în România, iar tendința se va menține și în zilele următoare. Meteorologii anunță noi valuri de căldură și la începutul săptămânii viitoare. Este cod portocaliu de caniculă în unele regiuni ale țării, acolo unde mercurul din termometre va atinge recorduri absolute pentru această perioadă. ANM a emis însă și o avertizare cod portocaliu de vreme instabilă, ploi și vijelii, valabilă până aproape de miezul nopții.

Un nou avertisment de ploi și vijelii din partea ANM

Update ora 12:00: Administrația Națională de Meteorologie a prognozat pentru intervalul 3 iulie, ora 12:00 – 3 iulie, ora 23:00 instabilitate atmosferică accentuată, vijelii puternice, ploi abundente, înspțite de descărcări electrice și izolat grindină.  În acest context, IGSU a transmis o serie de recomandări populației, pentru ca pagubele produse de vijelii să fie minime și să nu existe victime:

„Recomandăm populaţiei să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale.
În cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetățeni să nu traverseze râurile prin apă și să nu se apropie de malurile acestora.
Evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.
Sistați activităţile desfăşurate în teren deschis sau la înălţime.
Închideți toate ferestrele locuinţei şi altor categorii de construcţii.
Evitați atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ.”, au transmis cei de la IGSU, într-o postare pe Facebook.

Știrea inițială:

Administrația Națională de Meteorologie a emis, duminică, o avertizare cod portocaliu de caniculă, valabilă pentru zonele joase aflate în județele din vestul și sud-vestul țării. Avertizarea este valabilă și la începutul săptămânii viitoare, luni și marți, iar temperaturile vor atinge valori maxime absolute pentru această perioadă a anului.

Temperaturile ridicate vor provoca un disconfort termic accentuat, anunță meteorologii, care spun că valul de căldură se va intensifica luni și marți, iar temperaturile diurne și nocturne vor fi apropiate de recordurile perioadei.

La amiază se vor înregistra frecvent valori de 36-38 de grade Celsius, iar pe timpul nopții valorile nu vor coborî sub 18-22 de grade. Până miercuri va fi cod galben de caniculă în toată țara, iar în zonele de câmpie și podiș va fi cel mai cald. Disconfortul termic va fi accentuat în aceste zone, unde indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități.

Vremea a luat-o razna in Romania. ANM, avertisment din cauza caniculei 2
Vremea a luat-o razna in Romania. ANM, avertisment din cauza caniculei 2

„Se va depăși pragul unei zile de caniculă”

„Pe termen scurt, în primele zile din săptămână, temperaturile rămân ridicate, mai ales în partea de vest și sud a țării, acolo unde se va depăși pragul unei zile de caniculă, respectiv 35-37 grade Celsius.

În a doua parte a săptămânii o să consemnăm o scădere a valorilor de temperatură și mai ales fenomene de instabilitate atmosferică spre sfârșitul săptămânii”, a spus directorul ANM, Elena Mateescu.

Ziua de duminică aduce temperaturi ridicate până la amiază și condiții de instabilitate atmosferică accentuată, în a doua parte a zilei. Până la ora 22:00 este în vigoare o avertizare cod portocaliu de ploi și vijelii, valabil pentru zonele de munte, în Maramureș, Transilvania, Oltenia, nord-vestul Munteniei și local în Moldova și Crișana. Rafalele vor depăși 70-80 km/h, iar aversele vor fi torențiale, însoțite de descărcări electrice și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 35-40 de litri pe metrul pătrat și, izolat, 50-60 de litri.

 

Urmăriți Impact.ro și pe