Vremea a făcut prăpăd în China. Zece morți, pagube materiale însemnate și aproximativ 300.000 de persoane evacuate

Mihnea Tălău 09.06.2022, 13:27
Vremea a făcut prăpăd în China. Zece morți, pagube materiale însemnate și aproximativ 300.000 de persoane evacuate

Zece persoane au murit în China, după ce ploile torențiale din provincia centrală Hunan au forțat evacuarea a sute de mii de locuitori, a anunțat presa de stat. Ploile abundente sunt frecvente în centrul și sudul Chinei la sfârșitul primăverii și la începutul verii.

„Niveluri istorice” de precipitații

Ploile torențiale, care au început la 1 iunie, au dus, de asemenea, la evacuarea a aproximativ 286.000 de persoane, a anunțat miercuri agenția China Nouă. Peste 2.700 de case au fost distruse sau avariate, scrie Le Figaro.

Cel mai recent bilanț, miercuri, era de 10 morți și trei persoane încă dispărute, a declarat pentru agenție Li Dajian, un oficial provincial însărcinat cu inundațiile. „Precipitațiile abundente au provocat o creștere semnificativă a nivelului apei râurilor și lacurilor. Întreaga provincie, la toate nivelurile, este mobilizată și face tot ce este posibil pentru a preveni apariția dezastrelor”, a declarat joi guvernul provincial într-un comunicat.

Ploile au afectat aproape toată regiunea Hunan, iar unele stații meteorologice au raportat „niveluri istorice” de precipitații, potrivit China News. Agenția a precizat că autoritățile au trimis corturi, paturi pliante, alimente și îmbrăcăminte în zonele afectate.

Nu sunt primele inundații catastrofale din China

În 2021, China s-a confruntat cu cele mai grave inundații din ultimii 10 ani, iar ploile abundente din centrul Chinei au provocat moartea a peste 300 de persoane. Cei mai mulți dintre ei au murit în inundații și alunecări de teren în marele oraș Zhengzhou, cel mai afectat, unde mulți automobiliști au fost prinși în capcană de creșterea bruscă a apei în tunelurile rutiere.

Peste 1,76 milioane de persoane au fost afectate de inundații severe în provincia nordică a Shanxi a Chinei. Ploaia torențială  a dus la prăbușirea caselor și a declanșat alunecări de teren în peste 70 de districte și orașe din provincie.

Cel mai catastrofic dezastru natural înregistrat vreodată a avut loc în 1931, în centru Chinei. Ororile s-au petrecut din iulie şi până în noiembrie, ucigând până la 4 milioane de persoane.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...