Vreme severă în România. ANM a emis o atenționare cod portocaliu și galben, mai multe județe sunt vizate

Anca Manolica 10.01.2023, 11:31
Vreme severă în România. ANM a emis o atenționare cod portocaliu și galben, mai multe județe sunt vizate

Reprezentanţii Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) au emis în dimineața zilei de marți, 10 ianuarie, atenționări de vreme severă în mai multe zone din țară. Este vorba atât despre un Cod Galben, cât și un Cod Portocaliu, care vizează mai multe județe. Iată ce fenomene meteo sunt așteptate.

Atenţionări ANM – marți, 10 ianuarie

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis două avertizări de vreme severă, valabile în mai multe zone din țară. Astfel, între marți, 10 ianuarie, ora 10:00, și joi, 12 ianuarie, ora 10:00, sunt vizate precipitații moderate cantitativ, polei, intensificări ale vântului.

În aceste zile, vor exista precipitații moderate cantitativ, la început în vestul, centrul și sudul teritoriului, după care și în celelalte zone, iar din noaptea de miercuri spre joi, aria acestora se va restrânge spre regiunile estice și sud-estice. Local se vor acumula cantități de apă de 15…25 l/mp și pe alocuri de peste 30 l/mp.

Precipitațiile vor fi sub formă de ploaie în zonele joase, mixte în Carpații Occidentali, estul Transilvaniei și Moldova și predominant ninsori în zonele montane mai înalte, acolo unde se va depune strat de zăpadă. Izolat vor fi depuneri de polei. Local și temporar vântul va avea intensificări, cu viteze în general de 45…55 km/h.

Cod Galben și Cod Portocaliu

O primă avertizare meteo este aceea de Cod Galben, valabilă în perioada: 10 ianuarie, ora 16:00 – 11 ianuarie, ora 22:00. Aceasta vizează fenomene meteo manifestate prin precipitații însemnate cantitativ și intensificări ale vântului la munte.

„În intervalul menționat în nordul Olteniei, local în Muntenia, precum și în sud-vestul Moldovei, va ploua însemnat cantitativ. Cantitățile de apă, prin acumulare pe tot parcursul intervalului, vor depăși 25…30 l/mp și pe arii restrânse 40…50 l/mp.

În Carpații Meridionali și în sudul Carpaților Orientali, la altitudini în general de peste 1000 m, va ninge însemnat cantitativ și se va depune strat de zăpadă. Vântul va avea intensificări în zona înaltă, cu precădere în noaptea de marți spre miercuri, cu rafale de peste 70…90 km/h, viscolind ninsoarea și determinând scăderea vizibilității.”, se arată în atenționarea meteo de Cod Galben, potrivit meteoromania.ro.

Cod Galben și Cod Portocaliu / foto: meteoromania.ro
Cod Galben și Cod Portocaliu / foto: meteoromania.ro

Cea de-a doua avertizare vizează un Cod Portocaliu valabil în intervalul 10 ianuarie, ora 18:00 – 11 ianuarie, ora 22:00, fiind preconizate precipitații abundente.

„În județele Prahova, Buzău, Vrancea și în zona montană din județul Dâmbovița vor fi precipitații abundente, iar prin acumulare, pe tot parcursul intervalului, se vor înregistra cantități de precipitații în general de peste 50…60 l/mp.

Precipitațiile vor fi sub formă de ploaie în zonele joase de relief și ninsoare la altitudini în general de peste 1000 m, unde local se va depune strat consistent de zăpadă.”, notează aceeași sursă anterior citată.

Citește și: Meteorologii, extrem de îngrijorați din cauza temperaturilor ridicate din Europa. Ne confruntăm cu „cel mai extrem eveniment” climatic din istoria măsurătorilor

De ce refuză să mai cânte Angela Similea?
Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...