Vrăjitoarele nu au existat niciodată, dar 40% dintre oameni cred că trăiesc printre noi: se uită la Harry Potter ca la documentar

Gabriel Peneș 24.11.2022, 15:47
Vrăjitoarele nu au existat niciodată, dar 40% dintre oameni cred că trăiesc printre noi: se uită la Harry Potter ca la documentar

Vrăjitoarele nu au existat niciodată, dar 40% dintre oameni cred că trăiesc printre noi. Credința în puterile supranaturale ale anumitor persoane este mai larg răspândită decât s-ar putea crede, chiar dacă ne aflăm în secolul XXI, departe de Evul Mediu. Acest lucru, paradoxal sau nu, pare să ajute oamenii din țările mai prost guvernate să treacă mai ușor peste greutățile vieții.

Vrăjitoarele nu au existat niciodată, dar 40% dintre oameni cred că trăiesc printre noi

Suntem departe de Evul Mediu și de perioada în care persoanele acuzate de vrăjitorie erau arse pe rug. Și în ciuda succesului uriaș al unor filme precum cele din seria „Harry Potter”, știința și tehnologia au schimbat complet fața lumii, transformând în realitate lucruri ce, altădată, chiar puteau să pară adevărate vrăjitorii.

Cu toate acestea, datele unui studiu recent despre credința în existența reală a vrăjitoarelor au condus la rezultate aparent surprinzătoare. Vorbim, în acest caz, despre un procent ceva mai mare de 40% de oameni ce încă mai cred în vrăjitoare ori vrăjitorii.

Prevalența acestor superstiții învechite variază foarte mult de la țară la țară, iar cercetătorii au identificat mai mulți factori culturali, politici și economici care par să încurajeze astfel de credințe. Răspunsurile venite de la peste 140.000 de oameni din 95 de țări și teritorii au fost compilate într-un singur set de date, permițând autorilor studiului să ansambleze o imagine amplă a credinței în vrăjitorie, în întreaga lume.

În total, 43% dintre participanții la studiu au fost de acord cu afirmația „anumite persoane pot arunca blesteme ori face vrăji ce produc rău cuiva”.

Vrăjitoarele nu au existat niciodată, dar 40% dintre oameni cred că trăiesc printre noi: se uită la Harry Potter ca la documentar
Filmele din seria „Harry Potter” au cucerit lumea, dar efectele speciale din producția cinematografică n-ar fi fost posibile fără tehnologiile dezvoltate de oamenii de știință

Se uită la Harry Potter ca la documentar

„Un calcul simplu, bazat pe datele privind populația adultă, arată că există aproape un miliard de credincioși în cele 95 de țări din eșantion, cu siguranță o numărătoare incompletă din cauza sensibilității întrebării”, au scris cercetătorii în studiul publicat în publicația PLOS ONE.

Datele au oscilat mult, de la o țară la alta, mai ales în funcție de nivelul de trai din țările respective. De exemplu, în timp ce doar 9 la sută dintre suedezi au spus că vrăjitoria este credibilă, 90 la sută dintre oamenii din Tunisia s-au aflat la polul opus.

„De-a lungul timpului, cel mai evident scop al credinței în vrăjitorie s-a dovedit a fi nevoie de a găsi o explicație evenimentelor nefericite din viața oamenilor”, au explicat autorii studiului. Ei au adăugat că astfel de convingeri sunt „corelate cu expunerea la anumite efecte dramatice, cum ar fi seceta agricolă și/sau șomajul”.

Cercetătorii mai spun că ideea de vrăjitorie ajută la „menținerea ordinii și a coeziunii în absența unor mecanisme eficiente de guvernare” și, prin urmare, ideea este mai răspândită în țările guvernate prost.

Autorii au mai observat că nivelul de educație nu este neapărat decisiv în existența credinței în vrăjitorie. Astfel, ei au constatat că, deși o persoană putea înțelege pe deplin că unele boli sunt cauzate, spre exemplu, de ciupiturile de țânțari, aceeași persoană credea, în continuare, și în vrăjitorie.

Cea mai bună abordare pentru eliminarea unor asemenea credințe ar fi, în opinia experților, construirea de către stat a unor instituții sociale care să ofere o mai mare securitate, protejând oamenii atât fizic, cât și economic, astfel încât ei să nu mai fie tentați să caute refugiul în asemenea lucruri, precum vrăjitoria.

 

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....