Editorial Dan Mlădinoiu

Vova a intrat în istorie. Cu tancul, prin zidul din dos

Dan Mlădinoiu 22.04.2022, 11:41
Vova a intrat în istorie. Cu tancul, prin zidul din dos

În absurdul război declanșat, rusul suprem pedalează pe o bătrână bicicletă „Ucraina” căreia i-a sărit lanțul. El e ancorat, cu aproape întregul popor pe care îl conduce, undeva în negura imperialismului medieval. Clasici scriitori ruși și-au catalogat stirpea ca fiind de o sălbăticie fără leac. Orgoliul transformat în vanitate îi dictează că măreția, drogul puterii dezlănțuite, grandomania sunt deasupra oricărei trăiri. Mai presus de orice. Peste însăși definiția vieții.

„Un popor, un imperiu, un conducător”

Pentru pravoslavnicul închinător lui Volodea KGB și Chiril I al Moscovei ființa are un preț modic. Câteva copeici. Pe când o stea pe epolet, o uniformă zornăind de tinichele, o statuie, o paradă în Piața Roșie cu soldați mărșăluind în pas de gâscă, un desprăfuit tanc de la Kursk înfipt într-o mare răspântie este altceva. Simboluri ca lumina soarelui. Pe această stranie trăsătură adânc încrustată în firea sovieto-rusului marșează Putin.

Cu asemenea idee clocită de căpetenia cu ochi de suină, în anii de molimă covidă, a purces la cotropire Rasiskaia Armia în Ucraina. Națiunea nu trebuie să lâncezească legănată de amintiri apuse în aburi de basamac etilic și rotocoale de tabaciok. Cine îi distruge visele de preamărire nu are voie să doarmă.
Denazificarea clamată mincinos de Putin nu este altceva decât emblema Reichului cu numărul III: „Un popor, un imperiu, un conducător”.

Scenă din Al Doilea Război Mondial
Scenă din Al Doilea Război Mondial

A ucide în cel mai barbar mod cu putință

Există totuși diferențe la scară. Dacă Războiul Doi Mondial a fost cel mai întins din istorie, cu o implicare directă a mai mult de 100 de milioane de oameni și 30 de țări, cauzând între 50 și 85 de milioane de morți, Putin a dat foc unui conflict într-o cameră, ca să nu răcească. S-a dus la sala de forță, unde mintea nu e obligatorie, pentru a se antrena în a ucide în cel mai barbar mod cu putință.

„Arienii” călăului cu mustață patrulateră au înecat în sânge seminții străine, bântuiți de aleanul unui inept „spațiu vital”. Vladimir (Vova) și-a împins sub coasa morții proprii cetățeni, pentru că în multe din orașele în care nu mai există piatră pe piatră trăiau ruși de-ai lui. Totuși, numărul carelor blindate spulberate de brava rezistență ucraineană, în nici două luni de război, îl depășește pe cel al Franței. Cum se explică acest fapt?

Printr-o altă paralelă cu omologul lui fuhrer. Acela pe care cu siguranță l-a citit, cu scopul de a-și însuși apucăturile maladive de tocător de vieți. În vreme ce Hitler dispunea de generali cu dovedită valoare militară strategică, dar le-a ignorat sfaturile, actualul gâde kremlinez nu are pe cine să asculte. De pildă, nu se poate pune semnul egal între Rommel („Vulpea deșertului”), Guderian și Șoigu sau Gherasimov. Până și alt killer dezaxat (Stalin), a avut un Jukov care i-a pus Berlinul pe tavă.

Vladimir Putin versus Adolf Hitler
Vladimir Putin versus Adolf Hitler

Genocidul de atunci și cel de acum

Tot ca o comparație funebră, pe durata celor 12 ani cât au fost la putere, naziștii au trimis armate importante în toate punctele cardinale ale Europei, excepțiile fiind Spania, Portugalia, Andorra, Vatican și Suedia. Putin și-a direcționat Z-urile de-a lungul și de-a latul întinderilor surorii slave. Doar cruzimea fără limite expusă de cei trei amintiți cavaleri ai apocalipsei este echivalentă, însă niciodată ca număr de victime. Oricum, genocidul de atunci și cel de acum depășesc, blochează puterea de discernământ uman.

Apoi, dacă Germania nazistă se afla într-o Axă din care mai făceau parte Italia lui Mussolini și Japonia lui Hirohito, Rusia de azi dispune de un becisnic vasal (Belarus) condus de umilul Lukașenko și, într-o mică măsură, de cele două ținuturi secesioniste- Donețk, Lugansk. Putin este mânios pentru faptul că nu poate anexa, cel puțin deocamdată, Ucraina. Despre Baltice, Polonia și România nici nu poate fi vorba. Mai mult, Finlanda și Suedia vor fi cu siguranță membre ale Tratatului Nord-Atlantic. E doar o chestiune de timp.

Așadar, scenariul din ’39-’40, în care sceleratul Adolf H. și-a atașat Austria, Regiunea Sudetă, întreaga Cehoslovacie, Orașul Liber Danzig, având suportul naivității și al unei inexplicabile temeri etalate de Regatul Unit, Franța rămâne înțepenit în istorie. Fiindcă veni vorba, să ne amintim cum au fost jucați pe degete la Berlin premierul britanic Neville Chamberlaine și fostul șef al statului francez în Regimul de la Vichy, Philippe Petain.

Putin, ameninţări periculoase
Putin, ameninţări periculoase

Putin ar putea să treacă la acte nesăbuite

Tot atunci, pe partea estică a bătrânului continent, Sovietele băgau în hulpava lor traistă Letonia, Lituania, Estonia, Basarabia, Bucovina de Nord, Herța. Nu mai e cazul acum. Cu toate miile sale de ogive nucleare și marea-i armată, septuagenarului de la Kremlin i-a rămas un dram de discernământ suficient a înțelege că este izolat pe multe planuri și că nu se poate măsura cu un bloc politico-militar alcătuit dintr-un miliard de oameni și 30 de țări. Chiar dacă unele, din nefericire, îi finanțează, încă, mașinăria de război plătindu-i petrolul și gazele importate.

Unii se tem că recentele decizii ale unor state de a trimite Ucrainei armament, muniție, logistică de tot felul l-ar determina pe Putin să treacă la acte nesăbuite. La urma-urmei, țara pe care a invadat-o duce un greu război de apărare. Ca atare, trebuie ajutată. Altfel, odată subjugată, ucigașul în serie de la Moscova poate trece la un alt nivel. Mult mai vast și mai dificil de stopat.

El și-a dorit să intre în istorie. A reușit, dar pe ușa din dos. Fără noblețe, pentru că nu are în dicționar acest termen. Doar cu cinism, mârșăvie, ură și sânge împrăștiat. Fiindcă a ales un război ca să conteze pentru rușii lui îndoctrinați cu minciuni sfruntate și destul de mic ca să-l poată câștiga.

Urmăriți Impact.ro și pe