Vouchere de 2.000 lei pentru mame. Banii intră în iunie. Ce condiții trebuie să îndeplinească

Ana-Maria Tudor 30.05.2023, 09:05
Vouchere de 2.000 lei pentru mame. Banii intră în iunie. Ce condiții trebuie să îndeplinească

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a procesat plățile pentru trusourile destinate nou-născuților în cursul zilei de luni. Aceste plăți sunt destinate pentru aproximativ 10.000 de beneficiari, adică cupluri mamă-copil din întreaga țară. Suma alocată pentru aceste trusouri va fi transferată pe cardurile beneficiarilor în zilele următoare, conform informațiilor transmise de Agerpres.

Banii vor fi virați pe carduri

Toți pensionarii care încasează pensia pe card trebuie să afle
 

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a procesat plățile pentru trusourile destinate nou-născuților. Conform unui comunicat emis de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, acest ajutor este finanțat prin intermediul Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate și beneficiază de un buget total de 12 milioane de euro.

Prin intermediul Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD), s-a acordat sprijin pentru aproximativ 4 milioane de persoane vulnerabile din România. Acest sprijin a luat diverse forme, precum carduri sociale pentru alimente, carduri de energie, pachete cu alimente sau vouchere educaționale. În cadrul acestui program, s-au virat banii pentru peste 10.000 de trusouri destinate mamelor cu nou-născuți, iar în câteva zile, cei 2.000 de beneficiari vor primi sumele pe cardurile lor.

Ministrul Marcel Boloș a subliniat importanța sprijinului emoțional și fizic acordat mamelor în primele luni după nașterea copilului, perioadă care necesită multă atenție și grijă. Prin acest program, se dorește ca temerile legate de aspectele financiare să fie ultima preocupare a mamelor, oferindu-le astfel oportunitatea de a se concentra pe nevoile și bucuriile maternității.

„Sunt bani care asigură tinerelor mame produsele de bază pentru îngrijirea copiilor precum îmbrăcăminte, produse de igienă și lapte praf, acestea pot fi achiziționate din unităţile partenere în program. Prin Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021 – 2027, bugetul destinat măsurilor dedicate mamelor și copiilor în situații dificile este de 450 de milioane de euro și cuprinde, pe lângă sprijinul material direct precum sumele pentru trusoul nou născutului, și alte tipuri de intervenții precum creșterea oportunităților pe piața muncii pentru femei, finanțarea cursurilor de recalificare, decontarea costurilor de transport, rechizite, hrană, îmbrăcăminte și încălțăminte pentru cei mici”, a spus ministrul Marcel Boloş.

Ce criterii de selecție există

În perioada 2024-2027, bugetul total alocat cuplurilor mamă-nou-născut este de 120 milioane de euro. Fiecare tichet social pe suport electronic are o valoare nominală de 2.000 de lei și este acordat mamelor care îndeplinesc anumite criterii. Aceste criterii includ mamele care beneficiază de venit minim garantat, mamele din familii beneficiare de alocație pentru susținerea familiei, mamele aflate în situații de risc, victime ale calamităților sau violenței domestice, persoane dependente sau în alte situații deosebite de vulnerabilitate, precum și mamele minore sau cele care nu dețin acte de identitate.

Lista beneficiarilor finali pentru fiecare localitate este întocmită de către serviciul public de asistență socială și transmisă instituției prefectului, care centralizează listele la nivelul fiecărui județ. Tichetele sociale pentru nou-născuți sunt emise de către unitățile autorizate de Ministerul Finanțelor și pot fi utilizate doar pentru achiziționarea produselor de îngrijire pentru nou-născuți în rețeaua unităților afiliate programului, în termen de șase luni de la emiterea lor. Potrivit listelor transmise de autoritățile locale, județele cu cei mai mulți beneficiari sunt Bacău, Suceava și Iași.

Ce cumpărături pot face mamele cu acest tip de vouchere

Prin intermediul acestor tichete electronice, se pot achiziționa diverse produse, cum ar fi îmbrăcăminte, lenjerie, sac de dormit, scutece, produse de igienă (șampon, săpun, unguent), comprese sterile, termometru, lapte praf, de la comercianții parteneri ai companiei Edenred. Sprijinul financiar în valoare de 2.000 de lei va fi acordat până în anul 2027, sub forma unei tranșe unice pentru fiecare nou-născut, pe o perioadă de 4 ani (2024 – 2027).

 

 

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe