Vot Alegeri locale 2020 LIVE. Rezultate Exit Poll, incidente, declarații în timp real

Andreea Bisinicu 27.09.2020, 17:43
Vot Alegeri locale 2020 LIVE. Rezultate Exit Poll, incidente, declarații în timp real

Duminică, 27 septembrie, românii au venit la vot la alegerile locale 2020. Este timpul să verificăm exit-poll-ul pentru ora 10.00. Cetățenii României votează pentru a-și alege primarii, consilierii locali și consilierii de județ pentru următorii patru ani.

Vot Alegeri locale 2020 LIVE

UPDATE, ora 21.00: Potrivit Sociopol, procentul a fost următorul: 45% Nicușor Dan, 44% Gabriela Firea și 7% Traian Băsescu.

UPDATE, ora 21:05: Potrivit exit-poll-ului de la ora 21:00, Nicușor Dan ar fi noul primar al Capitalei, după ce a învins-o pe Gabriela Firea. Diferența dintre cei doi se pare că este de cel puțin 5 procente, deoarece candidatul USR-PLUS a obținut 47,20% din voturi, pe când Gabriela Firea a obținut 39% din voturi.

UPDATE, ora 20:30: Într-o comună din Olt a fost prezență la vot de 110%. Au fost aduse timbre autocolante dintr-un oraș vecin

UPDATE, ora 19:50: Poliţiştii din Tulcea au fost sesizaţi cu privire la faptul că un cetăţean din comuna Baia, judeţul Tulcea, care ar oferi sume de bani unor persoane din localitate, pentru a-i determina să voteze cu un anumit candidat la funcţia de primar.

UPDATE, ora 17:55: O persoană din municipiul Târgu Secuiesc a fost amendată pentru că nu a vrut să poarte mască de protecţie în incinta secţiei de votare, a informat Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IJP) Covasna.

UPDATE, ora 17:45 – În Dolj, poliţiştii au deschis dosare penale pe numele a trei bărbaţi pentru că aveau asupra lor, la vedere, legitimaţii false de presă conform cărora ar fi angajaţii unui post local de televiziune din Craiova.

UPDATE, ora 17:30 – În Tecuci, două persoane sunt acuzate că au oferit bani pentru a obţine voturile unor alegători. Acestea se aflau la o terasă şi încercau să-i motiveze pe alegători să voteze un candidat la alegerile pentru primăria oraşului gălăţean.

UPDATE, ora 17:20 – În Timiș, doi candidați la primăriile unor comune au fost văzuți în apropierea secțiilor de vot, cu toate că ar fi trebuit să stea în izolare. În acest sens, Direcția de Sănătate Publică a declanșat o anchetă.

UPDATE, ora 17:00 – Mohammad Murad, candidat independent la Primăria Mangalia a fost implicat, astăzi, într-un uriaș de proporții cu Poliția când un membru al staff-ului de campanie al candidatului Mohammad Murad a fost tras pe dreapta de un echipaj al Poliției.

UPDATE, ora 16:15 –  Un alegător din Craiova a rămas fară buletin după ce a participat la vot. Astfel că un craiovean era pe cale să plece acasă cu buletinul altei persoane. Omul  cere reprezentanţilor secţiei de votare să îi aducă buletinul înapoi.

UPDATE, ora 16.05 – Câțiva bărbați s-au luat la bătaie în zona unei secții de votare din județul Dolj iar conflictul s-a încheiat doar după sosirea polițiștilor. În prezent, aceștia sunt anchetați.

UPDATE, ora 16.00 – Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog, a spus că nu au fost înregistrate evenimente grave care să deranjeze ordinea publică în timpul alegerilor locale.

UPDATE, ora 15.25 – Poliţiştii braşoveni au deschis un dosar penal iar în prezent efectuează cercetări după ce mai multe persoane din localitatea Ormeniş din judeţul Braşov au spuscă nu pot vota pentru că patronul unui magazin local le-ar fi oprit buletinele de identitate drept gaj pentru sumele datorate pentru anumite cumpărături.

UPDATE, ora 15.20 – Poliţiştii braşoveni au deschis un dosar penal iar în acest moment efectuează cercetări după ce mai multe persoane din localitatea Ormeniş din judeţul Braşov reclamă că nu pot vota pentru că patronul unui magazin local le-ar fi oprit buletinele de identitate drept gaj pentru sumele datorate pentru cumpărăturile făcute.

UPDATE, ora 15:15 – Monica Anisie s-a prezentat și ea la vot, însă a avut parte de un incident neplăcut. Astfel că aceasta a fost criticată şi claxonată la ieșirea din secția de votare.

UPDATE, ora 15:10 – Un sat din localitatea Ohaba Lungă, judeţul Timiş, a fost luat cu asalt de flotanţi. Pe listele suplimentare au votat deja zeci de alegători cu viză de flotant, localnicii de pe listele permanente riscând să nu mai poată vota din cauză că s-au terminat buletinele de vot.

UPDATE, ora 15:00 – Carmen Iohannis, soția președintelui Klaus Iohannis, a votat, duminică, în Sibiu, la numai câteva ore după ce șeful statului a votat, la București. Aceasta a venit singură și nu a făcut nicio declarație.

UPDATE, ora 14:44 – Până la ora menționată au fost transmise 96 de sezizări privind incidente cu ocazia alegerilor locale.

UPDATE, ora 14:00 – 4.292.320 de români și-au exprimat dreptul la vot până la această oră.

UPDATE, ora 13:15 – Dosar penal pentru un membru al comisiei dintr-o secţie de votare după ce și-a achitat o datorie de 15 lei, direct în secţia de votare. Astfel că acum este cercetat de poliţişti, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de coruperea alegătorilor.

UPDATE, ora 13:00 – 3.559.520 de români și-au exprimat dreptul la vot până la această oră.

UPDATE, ora 12:50 – Oamenii se îngrămădesc ca la piață ca să voteze în comuna Borăneşti, județul Ialomița. Chiar dacă purtau măşti de protecţie, oamenii nu au înţeles că trebuie să păstreze distanţa.

UPDATE, ora 12:10 – Fiul primarului din Huși, prins pentru fraudă. Acesta a încercat să voteze de mai multe ori pentru tatăl său. Ciprian Ciupilan s-a simţit îndreptăţit să dea două voturi pentru alegerea primarului însă a fost oprit înainte de a le băga în urnă.

UPDATE, ora 11:50 – Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a votat la Huși: „Astăzi este o zi a schimbării.” 

UPDATE, ora 12:00 – 2.832.603 de români și-au exprimat dreptul la vot până la această oră. În mediul urban au mers la secţiile de votare 1.328.011 cetăţeni, iar în mediul rural, 1.504.592 au votat până la această oră.

UPDATE, ora 11:40Cristian Tudor Popescu a votat la alegerile locale și a avut câteva cuvinte de spus: „Am mers la vot aidoma unui pește care este aruncat pe mal și se sufocă. Din păcate, însă, nu am văzut lume prea multă. De atâția ani de când votez aici, eu cam știu cum e cu prezența. Deocamdată prezența este destul de jos” .

UPDATE, ora 11:30 – Candidata PNL şi USR-PLUS la Primăria Sectorului 1, Clotilde Armand, a venit pentru a-și manifesta dreptul la vot și a declarat, la ieşirea de la secţia de votare, că cine nu votează, nu contează: “Am votat. Vă rog, ieşiţi la vot şi învingeţi. Fiţi hotărţi, fiţi vigilenţi. Cine nu votează nu are dreptul să se plângă, nici în stradă sau pe Facebook că lucrurile merg rău. De data asta cine nu votează chiar nu contează. Ieşiţi la vot şi învingeţi!”, a transmis candidata PNL şi USR-PLUS la Primăria Sectorului 1, citată de News.ro.

UPDATE, ora 11:20 – Preşedintele USR, Dan Barna, a votat la Sibiu pentru „oameni noi în politică”: „Astăzi putem să decidem care sunt oamenii care vor avea grijă de bunici, de copii, de şcoală, de drumuri, de canalizare, de toate aceste priorităţi despre care doar vorbim odată la patru ani şi care în puţine locuri se întâmplă”, a spus acesta, potrivit Mediafax.

UPDATE, ora 11:10 – La secția de votare a ajuns și Victor Ponta, care a dat și o scurtă declarație.

UPDATE, ora 11:05: Unui membru al comisiei i s-a făcut rău la o secţie de votare din oraşul Brăila. Acesta a făcut o criză de epilepsie însă un echipaj SMURD i-a acordat îngrijiri medicale. Bărbatul şi-a revenit dar a refuzat să fie transportat la spital.

UPDATE, ora 11:00 – 2.074.037 oameni au votat. La nivel național, asta înseamnă o prezență la urne de 11,4 %.

UPDATE, ora 10:40 – Polițiștii din Constanța fac cercetări după ce un alegător a distrus mai multe buletine de vot. În urma cercetărilor, polițiștii au stabilit că „un bărbat ar fi primit câte un buletin de vot în plus și, după ce ar fi aplicat ștampila cu mențiunea votat, ar fi constatat acest lucru, moment în care ar fi rupt cele două buletine de vot în plus”.

UPDATE, ora 10:25Un bărbat din Olt de 28 de ani a votat cu buletinul concubinei, iar după aceea cu al lui. Polițiștii au fost sesizați despre faptul că un bărbat de 28 de ani din comuna Colonesti, cu reședința în comuna Cungrea, a mers la o secție de votare din Cungrea, unde ar fi votat folosind actul de identitate al concubinei sale.După aceea s-a dus la o altă secție de votare, unde a votat folosind propria carte de identitate. Polițiștii fac cercetări la fața locului și au deschis dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de „fraudă la vot”.

UPDATE, ora 10:15 – Aglomerație mare la o secție de votare din județul lfov.

Aglomeratie la o sectie de votare din Tunari
Aglomeratie la o sectie de votare din Tunari

UPDATE, ora 9:35 – Președintele României, Klaus Iohannis, s-a prezentat și el la vot: „Astăzi ne alegem primarii, consilierii locali, conducerile județelor. Întotdeauna când sunt alegeri este foarte important să mergem la vot, să nu lăsăm pe alții să decidă în locul nostru, iar astăzi, când alegem pe cei care conduc comunitățile în care trăim e foarte important să ne uităm bine la candidați și să îi alegem pe aceia care pot face ceva pentru comunitatea în care trăim fiindcă, până la urmă, de ei depinde felul în care arată spitalul, cum arată și cum funcționează școala, dacă drumurile sunt întreținute, dacă parcurile sunt bine întreținute, dacă traficul este dirijat așa cum trebuie, deci vă invit pe toți: mergeți la vot!”, a spus președintele României, potrivit Digi24.

UPDATE, ora 9:22 – Marcel Ciolacu s-a prezentat la vot și a spus câteva cuvinte: ”Sper ca perioada umilinței să ia sfârșit”.

UPDATE, ora 9:15 – Nicușor Dan a votat: „Aștept de mult votul ăsta, am votat cu sete. Am votat ca să scoatem din Primăria Capitalei o caracatiță de interese”, a spus candidatul PNL-USR-PLUS.

UPDATE, ora 9:10 – Traian Băsescu a votat și i-a îndemnat pe bucureșteni să dea un vot util pentru ei, nu pentru partide.

UPDATE, ora 8:22 – Și Călin Popescu Tăriceanu a ajuns la vot și a menționat că i s-au părut în regulă condițiile de vot.

UPDATE, ora 8:00 – Ludovic Orban, a venit încă de la 8 dimineața pentru a vota în Dobroesti, Jud. Ilfov, fiindcă acolo are reședința.

a dat și o declarație după exercitarea dreptului la vot, acesta prezentându-se la ora 08:00, așteptând răbdător să-i vină rândul. Acesta a menționat că nu a fost deranjat să aștepte, din contră, se aștepta să stea și mai mult la coadă însă asta n-a reprezentat un impediment.

“A fost un concep foarte clar, dezvoltarea comunităților locale, prin investiții, prin crearea de locuri de muncă, prin dezvoltarea infrastructurii, prin creșterea calității serviciilor, și, până la urmă, creșterea nivelului de civilizație. Pentru asta am votat. Pentru oamenii care îmi garantează, că pot să îmbunătățească viața oamenilor în comunitățile locale, pentru candidații care au proiecte de dezvoltare serioase ale comunității locale.” a declarat Ludovic Orban.

Întrebat de ce se stă atâta la coadă, fiindcă și Ludovic Orban a stat 30 minute să aștepte să-i vină rândul la vot, acesta a spus: “Pentru că sunt niște reguli de protecție a sănătății, care sunt necesare pentru a diminua la maximum posibil riscul de transmitere a virusului în cursul procesului electoral. Am fost pregătit să stau și mai mult, vă spun sincer, după ce am văzut la televizor imagini cu cozi, eram pregătit să stau și mai mult. Sigur, oamenii ar trebui să urmărească cum e procesul și se poate vota pe parcursul întregii zile.” a mai spus premierul României.

Alegeri Locale 2020. Exit-poll pentru ora 10.00
Alegeri Locale 2020. Exit-poll pentru ora 10.00.

UPDATE, ora 7:15 – Aurelian Bădulescu, candidat la Primăria Sectorului 3, a venit la vot: “Oamenii să vină la vot, să nu se îngrămădească, este timp, toți vor putea să voteze în condiții de siguranță. Oameni trebuie să înțeleagă că trebuie să iasă la vot“, a transmis acesta, potrivit Digi24.

UPDATE, ora 7:00 – Gabriela Firea, la prima oră a dimineţii, la vot

Încă de la primele ore, procesul de votare a fost întrerupt timp de o oră la Costineşti.

Vezi și Alegeri locale 2020. Lista finală a candidaților la Primăria București.

Alegeri Locale 2020. Nicușor Dan, preferat de bucureșteni în locul Gabrielei Firea?

Surpriză în sondajul de opinie realizat de Novel Research! Nicușor Dan conduce în preferințele bucureștenilor. Politicianul este sprijinit de 33% dintre locuitorii din Capitală, în timp ce primarul în funcție Gabriela Firea, contracandidata lui, se bucură de numai 30,5% din sufragii.

„Este un sondaj de opinie realizat în perioada 16-17 septembrie, telefonic, 840 de bucureșteni, marjă de eroare 3,4%, compania Novel Research, mai multe întrebări la care o să vă dau răspunsurile date de bucureșteni. Merită primarul în funcție un nou mandat? 54% dintre bucureșteni au spus NU, 33% spun DA, 11% NU RĂSPUND. Dacă îi luăm în calcul doar pe cei care au o opțiune pe acest subiect, 61% spun că nu merită un nou mandat. Au fost întrebați bucureștenii dacă consideră că competiția pentru Primăria Generală este una strânsă sau nu. 69% spun că va fi o competiție cu un rezultat strâns. Bucureștenii sunt de acord că orice vot este important, înțeleg acest lucru”, a declarat candidatul USR-PLUS-PNL.

Alegeri Locale 2020. Exit-poll pentru ora 10.00
Alegeri Locale 2020. Exit-poll pentru ora 10.00

Fostul președinte Traian Băsescu este, de asemenea, cotat cu 9% din intențiile de vot. Pe de altă parte, 18,5% dintre bucureșteni nu s-au decis încă pe cine vor vota, iar 9% ar urma să voteze cu alți candidați.

68% dintre bucureșteni cred, de asemenea, că rezultatul alegerilor pentru Primăria Muncipiului București va fi unul strâns, în timp ce 31% sunt de părere că va fi o diferență semnificativă între câștigător și locul secund. De asemenea, 54% dintre bucureșteni nu cred că Gabriela Firea mai merită un mandat, prin comparație cu 35% care sunt mulțumiți de activitatea sa.

Vezi și Alegeri locale 2020. Poți vota dacă ești din alt oraș?

Alegeri Locale 2020. La ce secție de vot trebuie să te prezinți pe 27 septembrie

Primarii încă în mandat sunt cei care stabilesc și actualizează delimitarea secțiilor de vot. Acest lucru se întâmplă doar cu aviz de la Autoritatea Electorală Permanentă.

Numerotarea secțiilor de vot la nivel național se actualizează de către Autoritatea Electorală Permanentă la nivelul fiecărui județ, respectiv al municipiului București. Începe cu localitatea reședință de județ și continuă cu cele din municipii, orașe și comune.

Alegeri Locale 2020. Exit-poll pentru ora 10.00
Alegeri Locale 2020. Exit-poll pentru ora 10.00

Totul în ordinea lor aflabetică. De asemenea, în municpiile cu subdiviziuni administrativ-teritoriale, numerotarea se face cu respectarea ordinii acestor subdiviziuni, prevăzută de lege.

Secțiile de vot la nivel național rămân la fel. Excepție fac modificările ce necesită actualizarea. Totuși modificările de orice natură, inclusiv cele intervenite în structura unităților administrativ-teritoriale, sau în planul urbanistic al localităților, se comunică de către primari, imediat, Autorității Electorale Permanente.

Urmăriți Impact.ro și pe