Vortexul polar pune stăpânire pe România. Temperaturile vor scădea până la -23 grade. Ce zone for fi afectate

Ana Anitoiu 16.01.2021, 11:43
Vortexul polar pune stăpânire pe România. Temperaturile vor scădea până la -23 grade. Ce zone for fi afectate

Vortexul polar pune stăpânire pe România. Vremea începe să devină deosebit de rece, cu ger în timpul nopților și al dimineților, mai întâi în unele zone ale țării, apoi în altele. Temperaturile vor scădea chiar până la -23 de grade Celsius într-o regiune.

Ce zone vor fi afectate de vortexul polar

Potrivit meteorologilor, vremea va fi foarte rece începând de astăzi, până miercuri, 20 ianuarie, la ora 10:00, când temperaturile ar urma să revină la normalul acestei perioade a anului. Mai întâi, de nopți și dimineți geroase au parte românii din nord-vestul țării, apoi cei din nord-est și centru, urmați de cei din celelalte regiuni ale României. Iarna lovește în forță și e timpul pentru cele mai groase haine și băuturi calde. Locuitorii Bucureștiului sunt cei mai nefericiți în acest interval, din cauza problemelor cu căldura și apa caldă în Capitală.

”În intervalul menționat vremea va fi deosebit de rece, iar pe parcursul nopților și al dimineților va fi ger, la început în nord-vest, nord-est și centru, apoi și în celelalte regiuni. Temperaturile minime vor coborî frecvent sub -10 grade și se vor încadra, în general, între -18 și -8 grade, cu cele mai scăzute valori în depresiunile intramontane, îndeosebi din estul Transilvaniei, sub -20 de grade. Maximele diurne vor fi preponderent negative și se vor încadra, în general, între -10 și 0 grade. Local se va semnala ghețuș”, au transmis meteorologii de la ANM.

Vortexul polar pune stapanire pe Romania. Temperaturile vor scadea pana la -23 grade. Ce zone for fi afectate
Peisaj inzapezit. Sursa: unsplash.com

Unde se vor înregistra până la -23 de grade Celsius

Din întregul teritoriu al țării, gerul se va instala cel mai bine în depresiunile aflate în estul Transilvaniei. Acolo, termometrele, dacă nu vor îngheța, vor putea indica -20 de grade Celsius și chiar până la -22 sau -23 de grade Celsius.

Aceste temperaturi se află cu aproximativ 10 grade Celsius sub cele ce ar fi normale pentru luna ianuarie. De exemplu, în vestul țării, timișorenii ar fi trebuit să se bucure de o temperatură medie de 3 grade Celsius, dar vor dârdâi la doar -4 grade Celsius.

Prognoza meteo pentru București

În București, unde mulți locuitori se luptă cu problema căldurii și a apei calde, căutând alte surse de încălzire, vremea devine deosebit de rece. Meteorologii au anunțat ger în timpul nopților și al dimineților, cu temperaturi minime ce se vor situa, în general, între -12 și -8 grade Celsius. Acestea vir fi chiar mai mici în zona preorășenească, adică sub -14 grade Celsius.

Temperaturile maxime la care pot spera bucureștenii pe parcursul zilei, până miercuri, 20 ianuarie, se vor situa, în general, între -4 și -2 grade Celsius. În plus, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, șoferii și pietonii din Capitală trebuie să circule cu prudență, pentru că local se va putea forma ghețuș.

Cum se anunță vremea la munte

La munte, potrivit meteorologilor, până pe 20 ianuarie, va fi ger, mai ales pe parcursul nopților și al dimineților, la fel ca și în alte părți ale țării. În cele mai reci zile din acest interval, media temperaturilor maxime pentru toată zona montană se va situa între -12 și -10 grade Celsius.

”În cele mai reci zile din acest interval, media maximelor pentru întreaga zonă montană va fi de -12…-10 grade, iar minimele vor fi în jur de -18 grade. După acest interval, estimarea indică o creștere treptată a temperaturii, astfel media maximelor va fi de -6…-4 grade, iar minimele se vor situa în jurul valorii de -10 grade. Vor fi precipitații pe aproape tot parcursul intervalului de prognoză, dar cu o probabilitate mai mare până în 14 ianuarie și după 20 ianuarie”, a transmis ANM.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...