“Vom putea reconstrui România”. Câți bani a primit țara noastră de la Uniunea Europeană și cum vor fi folosiți. Anunțul oficial al președintelui Iohannis

Rădulescu Valentin / 22.07.2020, 19:53
“Vom putea reconstrui România”. Câți bani a primit țara noastră de la Uniunea Europeană și cum vor fi folosiți. Anunțul oficial al președintelui Iohannis

România a primit recent o sumă impresionantă de bani pentru a-și reveni din șocul cauzat de pandemia cu noul tip de virus. Așadar, președintele Klaus Iohannis a declarat cum vor fi folosiți aceste fonduri în următorii ani.

“Vom putea reconstrui România”

Astăzi, după ședința de Guvern condusă de Ludovic Orban, președintele României a declarat cum se vor folosi banii primiți pentru România. Potrivit informațiilor, 46,4 miliarde de euro vor fi folosiți pentru proiectele europene în următorii 7 ani, iar planul este aproape finalizat. Cele 34 de miliarde de euro sunt menite însă să relanseze economia pe următorii 6 ani, iar de astfel, există un plan în lucru de câteva luni. Klaus Iohannis a mărturisit că România trebuie să se miște cât mai repede pentru a beneficia în 2020 de o parte a acestor fonduri.

„După cum probabil s-a aflat, ieri am ajuns la un acord în Consiliul European și României i-a fost alocată suma de 80 de miliarde de euro pentru programe europene pentru anii care urmează. Este o sumă foarte mare și vom fi în situația nu doar de a relansa economia, vom fi în situația de a reconstrui România, deci să intervenim și în marile sisteme publice. Este o veste foarte foarte bună.

Pentru a folosi acești bani și pentru a ajunge în situația să-i avem teoretic și să nu-i folosim, trebuie să ne facem un plan solid, bun, aplicabil.

Imediat după ce am revenit de la Bruxelles cu această sumă, am convocat o echipă guvernamentală cu care m-am întâlnit până acum câteva momente, condusă de premieru Orban, cu care am discutat aceste lucruri. Nu este prima întâlnire pe această temă, ca să nu-și imagineze cineva că am stat până acum și am așteptat. Am avut multe întâlniri cu Guvernul pe proiecte europene.”, a spus Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

“Vom putea reconstrui România”. Câți bani a primit țara noastră de la Uniunea Europeană și cum vor fi folosiți. Anunțul oficial al președintelui Iohannis
Sursă Foto: newmoney.ro

Se lucrează deja la un plan național

Președintele României a declarat că banii provin din două pachete mari bugetare, iar cel mai mare se referă la bugetul multianual al Uniunii Europene din 2021 până în 2027. Totodată, Klaus Iohannis a mărturisit că pentru a primi acești bani este nevoie de un plan național, plan la care se lucrează de când a intrat în funcțiune Guvernul Orban.

„Această sumă de 80 de miliarde de euro se compune din două pachete mari bugetare. Cel mai mare se referă la bugetul multianual al UE din 2021 până în 2027, fondurile și proiectele europene pe care le-am avut și până acum. Pentru a atrage acești bani este nevoie de un concept, un plan național. La acest plan lucrăm de când este în funcțiune Guvernul Orban. Planul este ca și finalizat, se fac ultimele finisaje, ca să fim pregătiți din timp de data aceasta ca să atragem banii europeni.

Al doilea pachet bugetar se compune din pachetul care este destinat relansării și revigorării economice – 34 de miliarde de euro pentru România. Acești bani sunt destinați ameliorării crizei, măsurilor de ieșire din criza economică, de întărire a economiei. Aceștia trebuie consumați mai repede. Avem la dispoziție doar 6 ani. O parte din acești bani este posibil să fie deja disponibili în 2020, și aici trebuie să ne mișcăm rapid, pentru că până în octombrie trebuie să prezentăm Comisiei Europene planul național aferent acestui fond de repornire. Am început și pe acest plan să lucrăm de acum câteva luni. Azi am corelat planurile în așa fel încât să folosim banii europeni în cel mai eficace mod posibil, în așa fel încât să aibă un impact major asupra economiei, sistemelor publice și asupra bugetului fiecărui român în parte”, a mai adăugat președintele Klaus Iohannis.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI