Românii s-au mobilizat foarte repede pentru a le oferi ajutor refugiaților ucraineni care ajung în țară. Tinerii au preferat să își petreacă timpul liber în compania persoanelor care au reușit să treacă granița. Câțiva au mers la Gara de Nord, unde au ajutat cu transportul oamenilor către locuințele din București.
Vlad, în vârstă de 28 de ani, lucrează ca inginer, însă a ales să își petreacă seara în compania voluntarilor și persoanelor refugiate din Ucraina. Acesta a aflat că este nevoie de transport la Gara de Nord, astfel că s-a dus cu mașina proprie. Ajuns acolo, el a fost uluit de cât de bine era totul pus la punct.
„Am ajuns la Gara de Nord printr-un prieten și mi-a spus să iau legătura cu persoana care coordonează voluntarii acolo. Am fost notat, mi s-a luat numărul de telefon și mi-au zis că mă sună când este nevoie de transport. Refugiații ajung acolo prin intermediul trenurilor și al autocarelor. Imediat cum ajung, o echipă de voluntari merge să îi întâmpine și să îi preia încă din momentul în care coboară din mijlocul de transport. Există acolo studenți, persoane care au studiat medicina, dar și traducători printre voluntari”, ne-a spus Vlad, în exclusivitate pentru Impact.ro.
Cu acestea fiind spuse, ucrainenii ajung în Gara de Nord, unde sunt ajutați de foarte multă lume. Acolo a fost amenajat chiar și un spațiu pentru odihnă, cu mai multe paturi. Mulți vin și cu animalele de companie, așa că nu este de mirare că există cuști și hrană pentru necuvântătoare:
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Toți refugiații sunt luați în evidență, printre ei sunt și cei care au totul asigurat încă din Vamă atunci când vorbim de cazare și transport. Ceilalți sunt îndrumați într-o sală de așteptare, tranformată într-un fel de centru temporar, acolo au absolut tot ce le trebuie: medicamente, mâncare, apă, suc, cafea, ceai, cartele de telefon, haine, paturi, jucării pentru copii, mâncare pentru animale, până și cuști. Lor li se face un control medical de rutină și unul psihologic”.
De asemenea, multe persoane au deja totul asigurat atunci când vine vorba de cazare și transport. Cu toate acestea, există soluții și pentru cei care nu pot să ajungă la cazare. Voluntarii se asigură că aceștia ajung în siguranță în locurile unde vor urma să stea o perioadă.
„Ulterior, se află dacă au ceva asigurat în București sau nu. Imediat se caută cazare dacă răspunsul este negativ, dar și transport. Există și o echipă mobilă de la DGASMB. În momentul în care se găsește cazare, voluntarii îi duc unde este nevoie. Bineînțeles, există și cazuri în care au găsit un loc unde să stea, dar nu au cum să ajungă acolo. Aici intră în scenă persoanele care s-au oferit să ajute cu transportul”, ne-a mai zis Vlad.
Încă din momentul în care s-a produs tragedia din Ucraina, românii s-au unit pentru a oferi ajutor. Vlad recunoaște că a stat 6 ore la Gara de Nord, timp în care s-a ocupat de transport:
„Vorbim de oameni obișnuiți, care au decis să își dedice câteva ore din timpul liber și să se asigure că toată lumea ajunge unde este nevoie. Personal, în 6 ore am făcut 4 transporturi. Am dus prima oară o familie formată din mama, bunică și doi copii”.
Voluntarul s-a bucurat și de un moment emoționant în momentul în care a cunoscut o mămică, care a venit cu fiica ei în România. Cele două au fost surprinse de tot ce au găsit în țara noastră. Acestea nu aveau așteptări prea mari atunci când au plecat din Ucraina:
„Apoi m-am ocupat de o mamă cu o fetiță, care aveau și o pisică. Acesta a fost cel mai emoționant moment. Mi-au zis că nu se așteptau să găsească ceva în România, doar au fugit și nu aveau așteptări, planuri. Erau emoționate, au zis că românii sunt oameni extrem de binevoitori. M-au luat în brațe la final, de mult nu mi s-a întâmplat să rămân fără cuvinte”.
Bineînțeles, există persoane care au luat rolul de traducător, ținând cont că nu toți refugiații din Ucraina pot să vorbească în engleză. Organizarea este excepțională, după cum a recunoscut voluntarul. În acest fel, toată lumea primește ajutorul de care are nevoie:
„Ulterior, am dus o doamnă în vârstă, am luat și un traducător cu mine, era obosită și nu știa să vorbească engleza. A vrut să îmi dea bani, a întrebat cât o costă cursa, bineînțeles că nici nu se pune problema de așa ceva. La final am dus o doamnă și un copil la cazare în București”.
Vlad a lăudat autoritățile din România, susținând că totul în Gara de Nord a fost foarte bine pus la punct. În același timp, acesta a susținut că este nevoie ca oamenii să se implice atunci când vine vorba despre transport. Concluzionând, voluntarul a mărturisit că tot ce a văzut l-a emoționat.
„Nu mă așteptam ca autoritățile să se mobilizeze așa de repede și bine. Totul era pus la punct, se știa exact ora la care ajunge un tren sau un autocar, au fost foarte mici întârzierile. Apoi, erau desemnate persoane pentru preluare, traducere, evaluare medicală, psihologică. Nu mai au nevoie de donații acolo, însă ar mai trebui să se implice oameni ca voluntari pentru transport, mai ales dimineața. Este emoționant tot ce se întâmplă, românii au reacționat foarte repede”, a spus el.