Volodimir Zelenski dezvăluie propunerea de pace pe care a vrut să o medieze Macron. I-a cerut să renunțe la anumite teritorii

Ioana Bucur 15.05.2022, 20:37
Volodimir Zelenski dezvăluie propunerea de pace pe care a vrut să o medieze Macron. I-a cerut să renunțe la anumite teritorii

Și înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, președintele Franței a inițiat discuții cu liderii celor două țări implicate în conflictul militar, încercând evite punerea în aplicare a planului lui Vladimir Putin. Nemulțumit de poziția liderului francez, Volodimir Zelenski a dezvăluit propunerea de pace pe care a vrut să o medieze Emmanuel Macron. Se pare că i-ar fi cerut să renunțe la unele teritorii.

Ce a spus Emmanuel Macron despre încheierea războiului din Ucraina

La începutul săptămânii, Emmanuel Macron spunea că pentru a se pune capăt războiului din Ucraina, un acord de pace ar trebui construit în așa fel încât Rusia să nu fie „umilită”.

„Atunci când pacea va reveni pe pământul european, va trebui să construim noi echilibre de securitate fără a ceda vreodată tentaţiei sau umilinţei, nici spiritului de răzbunare. (…)

Vom avea de construit o pace, să nu uităm asta niciodată. Va trebui să facem asta cu Ucraina şi Rusia în jurul mesei (…) Dar acest lucru nu se va face în negaţie, nici cu excluderea unuia sau altuia, nici măcar în umilinţă”, a declarat preşedintele francez în cadrul unei conferinţe de presă la Parlamentul European.

Întrebat, la televiziunea italiană RAI 1, despre declarațiile președintelui francez, Zelenski a spus nu trebuie căutată nicio portiță de ieșire pentru Rusia.

„Nu trebuie căutată o portiţă de ieşire pentru Rusia, iar Macron o face în zadar. Ştiu că el voia să obţină rezultate în medierea între Rusia şi Ucraina, dar n-a obţinut”, şi-a exprimat regretul Zelenski, joi seara, la postul italian de televiziune RAI 1, potrivit unor imagini difuzate vineri pe canalul său de la Telegram.

Volodimir Zelenski dezvăluie propunerea de pace pe care a vrut să o medieze Macron. I-a cerut să renunțe la anumite teritorii
Volodimir Zelenski

Volodimir Zelenski spune că Macron i-a sugerat să renunțe la unele teritorii

Tot atunci, Volodimir Zelenski a dezvăluit propunerea de pace pe care a vrut să o medieze Emmanuel Macron, încercând să sugereze președintelui Ucrainei să renunțe la mai multe teritorii pentru a ajunge la un acord cu Putin.

„Să ne propună să renunțăm la ceva în ceea ce privește suveranitatea noastră pentru a salva fața președintelui rus Putin nu pare un lucru corect din partea unor lideri.

Nu suntem pregătiți să salvăm fața cuiva plătind cu teritoriile noastre, nu cred că este corect”, a insistat liderul ucrainean, numind propunerea ce-i fusese făcută „timp pierdut”.

„Condiția minimă” pentru a participa la discuții de pace cu Vladimir Putin, a punctat Volodimir Zelenski, ar fi retragerea forțelor ruse de pe terenurile luate în ultimele săptămâni, acesta adăugând că „desigur, ei ar vrea să rămână, din păcate, pe alte teritorii ocupate”.

„Preşedintele Republicii nu a discutat niciodată nimic cu Vladimir Putin fără acordul preşedntelui Zelenski. El a spus întotdeauna că ucrainenii sunt cei care decid conţinutul negocierilor lor cu ruşii”, s-a apărat Palatul Élysée.

Zelenski consideră că „Macron nu are nevoie să facă concesii diplomatice (Rusiei) acum” și că acest demers de a-i permite lui Vladimir Putin „să-şi salveze imaginea” „nu este foarte corect”, în condițiile în care ruşii încearcă, în continuare, să cucerească sudul şi estul Ucrainei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...