Volodimir Zelenski, decis să pună piedici Rusiei: „Fără o Ucraina liberă, nu poate exista o Europă liberă”

Elena Avramescu 20.01.2023, 07:35
Volodimir Zelenski, decis să pună piedici Rusiei: „Fără o Ucraina liberă, nu poate exista o Europă liberă”

În cursul serii de joi, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut mai multe afirmații dure în mesajul său obișnuit adresat naţiunii, în care a precizat că principala sarcină a statului ucrainean şi a partenerilor săi este să inducă Rusiei sentimentul că nu va realiza nimic în Ucraina.

Președintele Zelenski, convins că libertatea Europei depinde de victoria Ucrainei

„Sarcina cheie a statului nostru şi a partenerilor noştri este de a creşte în fiecare zi sentimentul statului terorist că nu va putea realiza nimic în Ucraina. Indiferent de cât timp alocă războiului. Oricât de mult efort ar depune şi oricât de mulţi oameni aruncă stăpânii Kremlinului pe câmpul de luptă.

Îndeplinirea acestei sarcini constă în diverse elemente, atât de apărare, cât şi politice. Dar unul dintre cele mai importante elemente sunt tancurile. Tancuri occidentale moderne, a căror aprovizionare o negociem cu partenerii noştri”, a declarat Zelenski, potrivit News.ro.

Volodimir Zelenski a avut programată o şedinţă a Statului Major, la care a participat şi ministrul interimar al Afacerilor Interne, şeful Poliţiei Naţionale a Ucrainei Ihor Klimenko, precum şi şefii unor administraţii militare regionale din Volîn, Jîtomîr, Kiev, Cernihiv, Sumî, Harkov, Dnipropetrovsk, Zaporojie şi Odesa, unde s-au discutat noile măsuri propice pentru consolidarea unităţilor în lupta pentru Donbas.

Însă asta nu este tot, deoarece a avut discuţii și cu Charles Michel, preşedintele Consiliului European, care a fost prezent joi la Kiev şi care solicită foarte clar Europei să ia o decizie finală cu privire la tancuri, un subiect atât de controversat în ultimele zile.

Tara din Europa careia i se amana datoriile. Va avea doi ani in plus sa le plateasca
Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski

„Şi coaliţia relevantă a partenerilor a fost deja formată, iar acum aşteptăm o decizie a unei capitale europene care să activeze lanţurile pregătite de cooperare pe tancuri. Cred că puterea conducerii germane va rămâne neschimbată. Astăzi, vorbind la Rada Supremă, Charles Michel a arătat încă o dată absolut clar că nu există alternative la viitorul comun al Ucrainei şi al Uniunii Europene.

„Fără o Ucraina independentă şi sigură, nu poate exista o Europă independentă şi sigură. Fără o Ucraina liberă, nu poate exista o Europă liberă. Avem un viitor comun”. Asta e ceea ce a spus preşedintele Consiliului European şi acesta poate fi motto-ul relaţiilor noastre şi al proceselor noastre de integrare din acest an”, a mai spus Zelenski.

Ulterior, președintele Zelenski s-a întâlnit şi cu directorul general al AIEA, Rafael Grossi, iar în încheiere a ținut să mulțumească pentru sprijinul acordat de Estonia, Suedia, Danemarca şi Lituania, adăugând faptul că la reuniunea Ramstein de vineri se aşteaptă la decizii importante.

„Avem un acord important şi este deja implementat: misiunile AIEA vor fi trimise la centralele noastre nucleare. Acest lucru va creşte semnificativ siguranţa noastră nucleară. Am discutat, de asemenea, despre situaţia din jurul centralei nucleare Zaporojie şi măsurile care pot restabili siguranţa radiaţiilor pentru întreaga umanitate, care a fost încălcată de Rusia”, a mai notat Zelenski.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...