Volodimir Zelenski, avertisment despre o criză alimentară. Rusia blochează exportul a 22 de milioane de tone de alimente

Mihnea Tălău 22.05.2022, 16:45
Volodimir Zelenski, avertisment despre o criză alimentară. Rusia blochează exportul a 22 de milioane de tone de alimente

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat Rusia că blochează exportul a 22 de milioane de tone de produse alimentare și a avertizat că, dacă porturile sale nu vor fi deblocate, multe țări se vor confrunta cu o criză alimentară. El spune că va fi o nouă criză în lume, a doua criză după cea energetică.

Modalitate de deblocare, o soluție militară

Liderul de Kiev susține că întreaga comunitate mondială trebuie să ajute Ucraina pentru deblocarea porturilor maritime.

Comunitatea mondială trebuie să ajute Ucraina să deblocheze porturile maritime, altfel criza energetică va fi urmată de o criză alimentară și multe alte țări se vor confrunta cu ea”, a declarat Zelensky în timpul unei întâlniri cu presa, după discuțiile cu premierul portughez António Costa, care au avut loc sâmbătă la Kiev, informează CNN.

Zelenski explică și modul în care porturile ar putea fi deblocate, precizând că una dintre modalități este o soluție militară.

„Rusia a blocat aproape toate porturile și toate, ca să spunem așa, oportunitățile maritime de a exporta alimente – cerealele noastre, orzul, floarea-soarelui și altele. O mulțime de lucruri.

Va fi o criză în lume. A doua criză după cea energetică, care a fost provocată de Rusia. Acum se va crea o criză alimentară dacă nu deblocăm rutele pentru Ucraina, nu ajutăm țările din Africa, Europa, Asia, care au nevoie de aceste produse alimentare.

Le puteți debloca în diferite moduri. Una dintre modalități este o soluție militară. De aceea, ne adresăm partenerilor noștri cu întrebări privind armele respective”, a declarat Zelensky.

Zelensky a acuzat, de asemenea, Moscova că „fură treptat” produse alimentare și încearcă să le vândă.

Două nave comerciale lovite de rachete sau mine în Marea Neagră în apropiere de portul Odesa
Portul Odesa

Ucraina este al patrulea exportator mondial de porumb și al cincilea de grâu

„Rusia pune milioane de oameni în pericol de foamete prin blocarea porturilor noastre”, a transmis sâmbătă pe Twitter și ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba, adăugând că Ucraina a stabilit împreună cu partenerii săi două rute terestre alternative pentru a livra exporturile de alimente și „a salva Africa și alte regiuni de foamete”.

Înainte de război, livrările de grâu din Rusia și Ucraina reprezentau aproape 30% din comerțul mondial, iar Ucraina este al patrulea exportator mondial de porumb și al cincilea exportator de grâu, potrivit Departamentului de Stat al SUA.

Programul alimentar mondial al Națiunilor Unite – care ajută la combaterea insecurității alimentare la nivel mondial – cumpără în fiecare an aproximativ jumătate din grâul său din Ucraina și a avertizat asupra consecințelor grave dacă nu se deschid porturile ucrainene.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...